С 98 гласа за, 7 против и 63 въздържали се

...
С 98 гласа за, 7 против и 63 въздържали се
Коментари Харесай

Парламентът одобри парите за втора пенсия да се изплащат по три начина

С 98 гласа " за ", 7 " срещу " и 63 " въздържали се " Народното събрание одобри на първо четене измененията в Кодекса за обществено обезпечаване, касаещи изплащането на пенсионните добавки от тъй наречените " втори дирек ".  Три вида пенсионни артикули ще се изплащат от универсалните пенсионни фондове - пожизнена пенсия за напреднала възраст, разсрочено заплащане на средствата по самостоятелната партида и еднократно заплащане в случаите, когато насъбраните средства са незадоволителни за разпределяне на посочените два типа пенсионни продукта.

Регламентират се главните правила за разпределяне, погашение и преизчисляване на пенсиите, правата на наследниците на обезпечените права. Изрично се планува, че спомагателният размер на спомагателната пожизнена пенсия за напреднала възраст и на разсроченото заплащане не могат да бъдат по-малки от тези, които се получават на база на брутния размер на осигурителните вноски, за което се основава спомагателен запас, написа в отчета на обществената комисия. 

Промените дават опция на лицата, които навършват възрастта за пенсиониране от 2022 година до 2025 година в това число, да могат да упражняват правото на избор на обезпечаване до 1 година преди тази възраст. Този интервал се усилва гладко до 2038 година, когато обезпечаването ще може да се трансформира не по-късно от 5 години преди навършването на възрастта за пенсиониране, стимулират се вносителите. 

Като съществена цел на законопроекта вносителите показват споразумяване етапа на погашение на пенсионните добавки от тъй наречените втори дирек, предвид на това, че първите пенсионери се чакат през септември 2021 година, когато част от родените през 1960 година дами ще навършат пенсионна възраст.

" Философията на Кодекса за обществено обезпечаване е да се сътвори ясно контролиране на етапа на погашение от универсалните пенсионни фондове ", съобщи по време на дебата зам.-председателят на Комисията по обществена комисия и народен представител от ГЕРБ Светлана Ангелова. 

" Първите пенсионери от универсалните пенсионни фонд се чакат през септември 2021 година, когато част от родените през 1960 година дами ще навършат избраната в член 68, алинея 1 от Кодекса за обществено обезпечаване пенсионна възраст. Във връзка с това се оферират нужните промени, които да подсигуряват ясни правила за разпределяне на пенсии от универсалните пенсионни фондове и детайлно контролиране на етапа на погашение ", уточни още Ангелова.

Тя напомни, че през 2015 година е основана правна възмонжост за лицата, които не желаят да се обезпечават в повсеместен пенсионен фонд единствено във Фонд " Пенсии " не по-късно от пет години преди възрастта им по член 68, алинея 1 от Кодекса за обществено обезпечаване и в случай че не им е отпусната пенсия за застрахователен стаж и възраст. 

Според нея това основава една неустановеност и неправилност в обезпечените лица да създадат своя избор, защото интервалът до пенсионирането е по-отдалечен. " Затова със настоящия законопроект се предлага смяна на периода, в който лицата могат да дефинират правото на избор за обезпечаване ", изясни Ангелова. 

Кодексът за обществено обезпечаване за 18 милиарда лева се внася на пожар и се претупва, разгласи депутатът от ПГ на " Българска социалистическа партия за България " проф. Румен Гечев и добави, че Българска социалистическа партия са срещу да бъдат защитавани ползите на частните пенсионни фондове. Той обърна внимание, че този проектозакон е влезнал в комисията по бюджет и финанси оня ден след обяд.

" Вчера беше гледан в комисията в случай, че Комисията за финансов контрол ни предлага претекстове и нови текстове в размер на съвсем 34-35 страници, в случай, че самия закон е 24 страници. Става дума за комплицирани формули, обезщетения на пенсионери, за цени на финансови принадлежности, за валутни и левови опасности и това решение трябваше да се вземе за няколко часа. Изумително е, че решение за 18 милиарда лева се взима, където Бюджетна комисия е второстепенна ", добави Гечев.

" Уважаеми сътрудници, поражда въпросът ние в този момент на първо четене какво ще утвърждаваме. Проектът, който е внесло МТСП или плана на Комисията за финансов контрол. Кой тъкмо план ще пазиме през днешния ден? Тук става дума за разнообразни подходи за балансиране на ползите сред обществото и частните пенсионни фондове ", посочи още проф. Гечев. 

На собствен ред ръководителят на Комисията по обществена политика и народен представител от Движение за права и свободи доктор Хасан Адемов, в последния миг ръководещите пазят стабилността на пенсионната система. По думите му, не става въпрос за 18 милиарда лева, тъй като това са вноските в частните пенсионни фондове. " Това са чистите активи на сдруженията, а не парите, които обсъждаме в този законопроект. Става въпрос за 3 835 778 български жители, които имат партиди във втория дирек ", уточни още депутатът от Движение за права и свободи. 

Според него огромна част от рекомендациите на Комисията за финансов контрол нямат място във импортирания от Министерски съвет законопроект. " В един миг се оказва, че Комисията за финанссов контрол, която е държавен регулаторен орган се афишира срещу плана, който е импортиран от Министерски съвет ", добави още доктор Адемов. Той посочи, че предложенията на комисията биха могли да намерят място в надграждащ проект. 

" Нещо доста значимо. Капиталовата адевкантност и гаранциите в плана на Министерски съвет са напълно по предложение на Министерство на финансите, в съгласие с Комисията за финансов контрол. Това е писмо, което го има и в този момент в Министерство на труда и обществената политика, импортирано от тогавашния министър на финансите. Сега в един следващ стадий да оспорваме финансовата адекватност и гаранциите с по-високи размери значи, че в миналото не сме си свършили работата както би трябвало. Това е нашият мотив да се въздържим ", съобщи още ръководителят на парламентарната обществена комисия. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР