С 94 гласа за, 70 против и 48 въздържал се

...
С 94 гласа за, 70 против и 48 въздържал се
Коментари Харесай

НС не прие доклада за доставките на Газпром

С 94 гласа " за ", 70 " срещу " и 48 " въздържал се " Народното събрание не одобри отчета на Временната комисия за инспекция на събитията, довели до прекъсване на природния газ от " Газпром износ " и извършената процедура за избор на различни снабдители от " Булгаргаз ".

Докладът е подписан с изключително мнение от шестима от членовете на комисията - представители на ръководещата коалиция. В поддръжка на документа гласоподаваха от ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи, " Възраждане " и един народен представител от " Българска социалистическа партия за България ".

Според отчета решението за необслужване на контракта с " Газпром износ " по претенции от съветската страна нов ред на заплащане не е взето след деликатно разискване и задоволителен публичен консенсус и поддръжка. Предоставената информация съдържа данни, че " Булгаргаз " е предоставило пред обществото изборно, ненапълно и манипулативно информацията по отношение на кореспонденцията с " Газпром " по отношение на поискания от съветския снабдител нов механизъм на заплащане, показва краткотрайната комисия.

В отчета написа още, че обезпечените различни доставки от медиатори са на доста по-високи от съветския газ цени, а методът, по който са определени търговците, е непрогледен, с неразбираеми правила и критерии, като единствено стеснен кръг търговци са получили покана за оферта.

Временната комисия показва още, че влошеното финансово положение и голямата задлъжнялост на " Булгаргаз " следва деликатно да се проучва с оглед енергийната сигурност на България.

Изключително сте наивни, че в случай че платите газа в рубли и се върнете към Москва, няма да имаме проблеми, разяснява Мартин Димитров от " Демократична България ". Това ще докара до капан, до систематичен проблем, всички търсят други възможности, уточни той. Така че не се хващайте на тази въдица, единственият метод да подсигуряваме сигурност на българските жители и спокойна зима е да им дадем тези други възможности, разяснява Димитров. Суецкият канал, който е копан с лопати, е издигнат за 10 години, а тази връзка с Гърция трябваше да стартира 2009 година, а ще бъде подготвена чак в този момент, тъй като се смени властта, разяснява той.

Теменужка Петкова (ГЕРБ-СДС) уточни, че " Газпром " е изпратил директива, от която излиза наяве, че никой не чака " Булгаргаз " да заплаща газа в рубли. " Булгаргаз " би трябвало да заплати във валутата, планувана в контракта, а ангажимент на " Газпромбанк " е да превалутира, като това превалутиране се прави в границите на два работни дни, добави тя. По думите й всевъзможни теории за валутни опасности и за някакви други спекулации просто рухват. Петкова разяснява, че на процедура по този начин сме се диверсифицирали, че отново получаваме съветски газ, само че с 30 % по-скъпо. Тя означи, че предходното държавно управление е махнало медиаторите, а актуалното ги е върнало, а за гръцката връзка разяснява, че още не е издигната и въведена в употреба.

Валутен риск има, сподели в отговор Васил Стефанов от " Продължаваме Промяната " и уточни, че тъкмо това споделят правните консултанти в правния разбор. Целият този риск по превода на долари, превалутиране в рубли през Московската борса и зареждането на рубловата сметка се носи от " Булгаргаз " напълно, разяснява той. Рискът е обвързван със веселба, липса на съществуване на валута на борсата в Москва, надлежно е допустимо несъблюдение на заплащането, оттова - липса на газ, макар че към този момент сме си платили отговорностите по контракта, добави Стефанов.

Цончо Ганев от " Възраждане " го репликира, че няма излъгани и риск няма. Няма заплащане в рубли, има заплащане в долари, уточни той. Вие загробихте българската енергетика, разяснява Ганев.

Колегата му Ангел Георгиев обърна внимание, че на оперативно заседание на Министерския съвет (МС) от 13 април т.г. е взето решение да не се заплаща по по този начин оферти механизъм, като министър председателят е твърдял, че това решение е гласувано единомислещо.

Най-голямата неистина, която изрекохте, е, че има решение на Министерски съвет, което е подкрепено от министрите на Българска социалистическа партия, репликира го Владимир Маринов от " Българска социалистическа партия за България ". Той уточни, че няма решение на Министерски съвет. Друг е въпросът, че преди един час, въз основа на тази страхотна диверсификация, която направихме, " Булгаргаз " изиска от Комисията за енергийно и водно контролиране нарастване на цената за август с 55 % и предлагането на " Булгаргаз " е за 286 лв. лева за мегаватчас за август, разяснява той.

Георги Свиленски от левицата уточни, че би трябвало да се прави разлика сред оперативно съвещание и съвещание на Министерски съвет. " Възраждане " не стопираха да лъжат, разяснява той. Лъжите няма да ви измият очите за гласуванията с Движение за права и свободи, добави Свиленски.

Рамадан Аталай (ДПС) изиска министър председателят и министърът на енергетиката в оставка да участват на дебата. Говорим за доста сериозна корупционна скица, може и да е от неведение, само че това не ви освобождава от отговорност, обърна се той към ръководещите.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР