С 91 гласа за, 41 - против и 3-ма въздържали

...
С 91 гласа за, 41 - против и 3-ма въздържали
Коментари Харесай

БСП: Осакатявате Закона за личната помощ, ГЕРБ: Арогантни сте, манипулирате

С 91 гласа " за ", 41 - " срещу " и 3-ма " въздържали се " Народното събрание одобри на първо четене промени в Закона за персоналната помощ. Докато депутатите гласоподаваха извън майките на деца с увреждания от " Системата ни убива " стачкуваха против промените и скандираха " Не пипайте закона за персоналната помощ ".

Приетите промени уточняват степените на взаимозависимост при установяване на броя часове за персонална помощ, предоставяна от персоналните асистенти, съгласно самостоятелните потребности на хората с увреждания. Въвежда се условие кметовете да наблюдават за качеството на предлаганата услуга.

Според майките на деца с увреждания от самодейността " Системата ни убива " измененията по-скоро целят " заличаване на промяната в обществената сфера ". Протестиращите считат, че помощните средства няма да се дават съгласно потребностите и самостоятелните потребности, а всички деца и хора с увреждания, имащи право на помощник, ще бъдат ощетени и лишени от права. Същата теза застъпи и опозицията в Народното събрание

Заради възраженията на майките от самодейността " Системата ни убива " от Българска социалистическа партия желаеха отпадане на точката от дневния ред, само че предлагането им беше отхвърлено.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

Българска социалистическа партия: Осакатявате Закона за персоналната помощ, ГЕРБ: Арогантни сте, манипулирате

Според левицата с измененията се орязват придобивките за хората с увреждания, въведени с признатия с фанфари закон, с цел да се напаснат финансовите параметри към бюджета.

" Осакатявайки Закона за персоналната помощ, в действителност вие осакатявате няколко десетки хиляди човешки живота, тъй като когато определяте, че оптималната ставка, която страната може да заплати за персонална помощ на един човек, е 168 часа месечно, което значи по осем часа дневно единствено в работни дни - вие в действителност осакатявате хора. Между другото, част от тях ги и убивате ", сподели от трибуната на Народното събрание Антон Кутев от " Българска социалистическа партия за България ".

" Тоест единствената цел, която аз виждам, е по какъв начин да вкарате бюджета в границите на това, което някой ви е разрешил. Няма по-голяма неправда от това да се окаже, че твоят живот зависи от парите, които имаше или които нямаш ", уточни още депутатът.

Светлана Ангелова от ГЕРБ опонира на Кутев и упрекна левицата в надменност, неправилност и манипулиране и отбрани законопроекта.

" Не се лишават никакви човешки права ", сподели Светлана Ангелова. Според нея във връзка с актуалните промени се изговарят доста лъжи. Ангелова увери, че се резервират часовите месечни ставки за даване на персонална помощ - до 168 часа месечно, както и че през идната година 670 000 души с увреждания ще могат да се възползват от персонална помощ.

" На последващо място парите за персоналната помощ се усилват двойно - за идната година 214 милиона лв., и персоналните асистенти ще получат по-високо възнаграждение от тази година ", сподели депутатката от ГЕРБ.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

И още за измененията в закона

С измененията в закона помощните средства за хората с увреждания се поемат на Националната здравноосигурителна каса от края на идната година. Мотивите на вносителите са, че от 2021 година право на персонални асистенти ще имат всички хора с трайни увреждания, без ограничаване в часовете труд на асистентите, които са към 640 000 души, одобриха депутатите.

Общо 214 млн. лева са заложените средствата за персонални асистенти за идната година, като от тях ще могат да се възползват към 80 000 деца и хора с увреждания с най тежките степени. Добавя се нова категория - хората над 18-годишна възраст с ТЕЛК сред 70% и 89%.

Асистентите ще не престават да работят на трудов контракт, само че се покачва заплащането поради растежа на минималната заплата. Доставчикът на персонална помощ ще може да слага условия към асистентите, според от потребностите на ползвателя.

Въвеждане на норма за даване на механизма персонална помощ в случаите, когато ползвател има потребност от осъществяване на лекуване в чужбина или осъществяване на рехабилитационна услуга.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР