С 9% ще скочат от 1 януари заплатите на експертите

...
С 9% ще скочат от 1 януари заплатите на експертите
Коментари Харесай

С 9% скачат заплатите в образователните инспекторати

С 9% ще скочат от 1 януари заплатите на специалистите в Регионалните ръководства по обучение. Това разгласи в Шумен пред публицисти просветният министър Красимир Вълчев. Промяната се постановат, поради осезателен отлив на специалисти към учебните заведения, където заплатите на педагозите са по-високи. Средната брутна заплата на преподавател е 1080 лева./с % прослужено време б.а./, минималната на младши преподавател е 760 лева, а специалистите в инспекторатите получават хонорари сред 900 и 1000 лева, сподели министърът.

В Регионалните ръководства в страната работят 613 души, а при започване на септември се освободили към 40 места. Освен тях имало и още 20 незаети щатни бройки, сподели министър Вълчев.

През идната година ще се усили и финансирането за психолози и педегогически съветници в учебните заведения, което ще даде опция за повече назначени.

Министърът разяснява и 7-8 стартирани ограничения, които би трябвало да понижат тежестта на раниците на учениците следващата година. Надавяме са да има осезаемо понижение, сподели министърът. И изброи, че става въпрос за: разделянето на огромните учебници на 2 елементи, печатане на по-лека хартия, финансиране закупуването на шкафчета в учебните заведения. Вече има единодушие от огромните издателства да обезпечат достъп до електронно четивни разновидности на учебниците, посочи министъртът.

Ще се усилят и класните стаи, обордувани с мултимедийни проектори или с елктронни дъски. Ще се предложи на учебните заведения да усъвършенстват и образователните написания и приблизително дневно да се носят по-малко учебници. Освен това министърът беше безапелационен, че част от оптимизацията на движимостите в раницата би трябвало да пристигна и от родителите. В момента раниците са приблизително към 7 кг. Комплект учебници в първи клас е 2,8 кг, а за идващите доближава 4 и повече кг.

В Шумен просветителният министър се срещна с шефове на образователни заведения от района и близо 2 часа дискутираха всевъзможни въпроси по финансиране и нормативна уредба. Той посети и спортната зала на СУ „Йоан Екзарх“.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР