С 9% са намалели болните от туберкулоза в България през

...
С 9% са намалели болните от туберкулоза в България през
Коментари Харесай

Трайно намаляват болните от туберкулоза в България, но на места делът им е два пъти над средното

С 9% са намалели болните от туберкулоза в България през 2017 година по отношение на 2016 година Броят им през предходната година е общо 1462 души, като от тях 86% са новооткритите, а останалите 14% са боледували и преди - в рецидив или с нужда от наново лекуване. В три области делът на болните е двоен или с една трета на междинното за страната - Видин, Габрово и Перник.

Тези и още данни показаха през днешния ден в Министерството на здравеопазването зам.-министър Светлана Йорданова и експертите, анажирани с Националната стратегия за предварителна защита и надзор на туберкулозата доктор Тонка Върлева, доктор Мария Замфирова и доцент Донка Стефанова. Поводът е идния на следващия ден, 24 март, Световен ден за битка с туберкулозата.

Заболеваемостта от туберкулоза в България през 2017 година е 19.8 души на 100 хиляди. Има трайна наклонност на спад на този брой от 2007 година насам, когато е 37/100 хиляди За съпоставяне междинното равнище за страните от Европейски Съюз и Европейския район на Световната здравна организация сега е 28/100 хиляди, като в Европейски Съюз най-вече случаи има в Румъния - 79/100 хил.; Литва - 54/100 хиляди и Латвия с 38/100 хиляди, а отвън Европейски Съюз - в Молдова с 229 заболели на 100 хиляди души, Киргизстан (128/100 хил.), Грузия (95/100 хил.) и Русия (95/100 хил.).

Въпреки намаляващия общ дял на болните от туберкулоза у нас, има области, в които има отчетливи ядра на заболяването с повече от двойно систематизиране. Във Видин и Габрово се регистрират повече от двойни стойности по отношение на междинното за страната надлежно с 50 и 41 на 100 хиляди поданици, в Перник заболеваемостта е 36 на 100 хиляди, а в Сливен и София област - 29/100 хиляди

Обяснението на специалистите е, че на тези места има огромни общности от най-рисковите групи, да вземем за пример пандизчии, ромски общности и бежанци. Мобилни екипи на неправителствени организации с финансова поддръжка по националната стратегия са изследвали над 30 хиляди души в сходни рискови групи през годината, показаха от здравното министерство.

Профилът на болните от туберкулоза в България няма изменение - те са двойно повече мъже в сравнение с дами, най-голямата част са във възрастовата групи над 65 години или сред 45 и 54 година При над 75% от болните става въпрос за зараза на белия дроб и две трети от тях могат да предадат болестта.

 Източник: Министерство на здравеопазването
Източник: Министерство на здравеопазването

Като позитивни трендове експертите подчертаха това, че понижава броят на новозаразените деца, а също и на хората с мултирезистентна форма на туберкулоза . Делът на болните деца е 10% от всички - 140 диагностицирани за годината, като те също понижават в темпото за страната.

Туберкулозата е една от бактериите, за които Световната здравна организация предизвестява, че развива устойчивост към антибиотици и зачестяват случаите на хора, при които обичайното лекуване към този момент е изцяло неефективно поради мутиралите по-силни бактерии. В България през 2017 година са лекувани единствено 47 души за тази мултирезистентна форма, като тяхното лекуване е към 70 пъти по-скъпо от обичайното и лишава сред една и две години, вместо общоприетите 6-8 месеца с известното дейно лекуване.

През последните няколко години програмата за лекуване на туберкулозата в България поддържа висок % на излекуваните - 86%, а неотдавна за българските пациенти е налична и най-новата терапия, която понижава времето за лекуване до под 6 месеца. Страната ни получава финансиране за това от Глобалния фонд за битка против СПИН, туберкулоза и малария и техническа поддръжка от Световната здравна организация.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР