С 9 гласа за и нито един против прокурорската колегия

...
С 9 гласа за и нито един против прокурорската колегия
Коментари Харесай

Прокурорите ще отговорят на Кьовеши за българските номинации, но конфиденциално

С 9 гласа " за " и нито един срещу прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) гласоподава да изпрати спомагателна информация в отговор на писмото на европейския основен прокурор Лаура Кьовеши от 25 февруари. В отговорът ще се съдържа спомагателна информация за определените в България претенденти и препоръчани за европейски делегирани прокурори. Каква тъкмо информация не бе посочено с претекста, че процедурата не е завършила и към момента тече, а данните са конфиденциални.

Все отново Калина Чапкънова посочи, че ще бъдат изпратени спомагателна информация за статута на българските магистрати и какво се включва в понятието магистрат, за общата нормативна рамка на България, която регламентира структурата на правосъдната власт. Ще бъде изпратена и доста персонална информация, която касае работата на всеки един от препоръчаните 10 претенденти за европейски делегирани прокурори. " Именно по този метод ние мислим, че ще бъде дадена най-хубава визитка за всеки и по този метод ще защитим качествата, които има. Заради персоналната информация няма по какъв начин да огласим достоверния текст на нашия документ ", изясни още Чапкънова.

В началото на разискването основният прокурор Иван Гешев акцентира, че и в известието на европейската прокуратура категорично е посочено, че процедурата не е завършила.

" Крайното решение принадлежи на колегията на европейската прокуратура. Комуникацията ни е през Министерството на правораздаването и Министерството на външните работи. В тази част тя е с поверителен темперамент и би трябвало да съблюдаваме разпоредбите - личните, тези за асортимент на европейската прокуратура и всички останали ", сподели Гешев.

По думите му все още не би трябвало да се разясняват обществено елементи, които имат поверителен темперамент.

" Моментът за повсеместен коментар, както е посочено и в изказването на европейската прокуратура, е след привършване на тази процедура. От друга страна, персонално аз споделям мнението на члена на съдийската гилдия Красимир Шекерджиев в изявление, че въпреки всичко прокурорската гилдия дължи отговор - не толкоз поради самата прокурорска гилдия, правосъдната власт, прокуратурата и Висш съдебен съвет, а поради професионалната биография и достолепие на цялото съсловие на прокурорите и следователите, които са част от правосъдната власт, както и това на всички претенденти, които се явиха в тази процедура и тези, които бяха излъчени и препоръчани на европейската прокуратура ", уточни още основният прокурор.

Последваха мнения и от Огнян Дамянов, Гергана Мутафова, Евгени Иванов както и от други членове на прокурорската гилдия, които опазиха избора си и обявиха, че през днешния ден биха дали своят вот по същия метод.

По време на разискването на писмото от европейския основен прокурор Лаура Кьовеши, с което тя желае спомагателна информация за българските претенденти, Евгени Иванов назова настояването на спомагателна информация " процедурно неспокойствие ". По думите му, писмото на Кьовеши е пристигнало във Висш съдебен съвет преди цялата документи от избора да бъде изпратена в офиса на Европейската прокуратура в Люксембург.

На финала пък Гешев съобщи: " Надявам се, най-сетне всички в България схванаха, че сме към момента в неприключила процедура. След като завърши, всеки може да дава изявленията и изказвания " в опит да опровергае изявленията, че за делегирани прокурори от България. Информацията за това бе обявена от, а пред изданието Милан Ярон, началник на кабинета на Кьовеши, показва, че към този момент е изпратено писмо до Министерството на правораздаването.

Прокурорите в средата на февруари. Сред тях има шестима прокурори, трима следователи и един арбитър.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР