С 67 гласа за на народни представители от всички партии

...
С 67 гласа за на народни представители от всички партии
Коментари Харесай

РСМ прие поправките срещу български клубове

С 67 гласа " за " на народни представители от всички партии в Народното събрание на районен съд Македония одобриха измененията в Закона за сдруженията и фондациите, които в действителност са ориентирани против основаването на български клубове в страната.

Според закона политическа партия в Македония не може да бъде записана, в случай че името й провокира „ разпалване на национална, расова или религиозна ненавист или непоносимост, етническа нетърпимост, назадничавост, ненавист, геноцид, изтребване, разпространяване или поддръжка на фашизма, нацизма, националсоциализма и Третия райх или отпратка към лица и събития от предишното, свързани с фашизма, нацизма, националсоциализма и Третия райх “.

Това е новото, защото до момента чл.3 от Закона за политическите партии имаше единствено следното наличие: „ Програмата, уставът и активността на политическите партии не могат да имат за цел:

– принудително разрушение на конституционния ред на Република Македония;

– подбудителство или приканване към военна експанзия и

– разпалване на национална, расова или религиозна ненавист или назадничавост ".

Тази възбрана важи освен за името на партията, само че и за нейния правилник.

Забранено е наименованието и знаците на политическата партия да съдържат знаци, думи, съкращения, които провокират расова или религиозна ненавист или непоносимост, етническа непоносимост, назадничавост, злоба, геноцид, изтребване, разпространяване или поддръжка на фашизма, нацизма, националсоциализма. и Третия райх, или отнасящи се до лица и събития от предишното, свързани с фашизма, нацизма, националсоциализма и Третия райх.

Със законовите промени на политическите партии е даден тримесечен период от влизане в действие на измененията, с цел да съгласуват наименованието, символиката, програмата, устава и задачите си с наредбите на този закон.

Забраните са непосредствено ориентирани против откритите по-рано тази година български клубове в Битоля и Охрид, които носят имената на лидера на Вътрешна македонска революционна организация Ванчо Михайлов и на цар Борис III.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР