С 6000 болнични легла за активно лечение по-малко ще има

...
С 6000 болнични легла за активно лечение по-малко ще има
Коментари Харесай

Проектът за нова здравна карта е пуснат за съгласуване, предвиждат се 6000 лега по-малко

С 6000 болнични кревати за интензивно лекуване по-малко ще има в България, в случай че бъде признат и обнародван без промени планът за Национална здравна карта. Документът към този момент беше утвърден от националната комисия и подписан от здравния министър Кирил Ананиев, а от през днешния ден е качен и на уеб страницата за координиране strategy.bg.

Заинтересованите страни ще могат да дадат оферти и отзиви до 23 май, а по-късно би трябвало да мине през утвърждение на Министерски съвет и да бъде обнародвана в Държавен вестник. След това картата ще стане наложителен детайл от методиката, по която НЗОК подписва контракти с лечебните заведения. Картата ще даде опция здравната каса да избира с кои лечебни заведения да подписа контракти в случаите, когато на територията на дадена област има свръх предложение на съответни медицински услуги.

Според изчисленията на здравното министерство са нужни общо 32 913 кревати за интензивно лекуване за угаждане потребностите на популацията от болнична здравна помощ. Тази е и цифрата, заложена в здравната карта. В момента общият брой на леглата за интензивно лекуване в цялата страна е 38 803.

Направеният от министерството разбор демонстрира, че през 2017 година за реализиране на медицинските действия в 28-те области в действителност са били нужни общо 24 723 кревати. Затова и здравната карта планува свиването на досега-съществуващите бройки кревати. В същото време от министерството означават, че след понижението леглата отново ще бъдат с 8190 повече от тези, употребявани и нужни през предходната година.

След влизане в действие на здравната карта, здравната каса няма да подписа контракт за всички налични 38 хиляди кревати и те би трябвало да бъдат съкратени или пък на тях да се одобряват единствено частни пациенти.

Според документа няма да могат да бъдат разкривани и включваин нови лечебни заведения в Националната здравна карта, когато съществуващият брой болнични кревати и медицински действия на територията на дадена област надвишава съответните потребности. Така новите лечебни заведения няма да могат да подписват и контракти със здравната каса до момента в който не се актуализира здравната карта. Едва след актуализацията на картата и включването на новите лечебни заведения в нея, касата ще може да ги избере и да подписа контракти с тях. Критериите за избор ще бъдат записани в разпоредба на здравния министър.

Същият ред за оценка на потребностите на популацията от здравна помощ е очакван и за разкриването на нови медицински действия от лечебните заведения за болнична помощ.

Според министерството с приемането на здравната карта, ще бъдат обезпечени задоволително кревати и болнични лечебни заведения по райони и няма да е належащо откриване на нови. Ще бъде обезпечен равнопоставен достъп на всички равнища на здравните услуги без значение от административно териториалната принадлежност на популацията. Ще се увеличи прозрачността при подписване на контракти на Националната здравноосигурителна каса.

Според предходните разновидности на здравната карта има цели области, в които персоналните лекари не доближават. Новата карта планува един общопрактикуващ доктор да има пациентска листа от 1500 души. Както и в предния вид, новата здравна карта планува лекарите експерти да преглеждат един пациент за 30 минути, т.е. да не могат да имат повече от два прегледа на час. В картата е записано, че им е планувано 6 часа работа с пациенти, или не повече от 12 пациенти дневно и два часа – за попълване на документи за здравната каса.

Документът планува на 1000 души да се пада един ортодонт, а на 100 хиляди души да се падат 180 сестри.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР