С 6 месеца се отлага влизането в сила на наредба

...
С 6 месеца се отлага влизането в сила на наредба
Коментари Харесай

Отлагат с 6 месеца влизането в сила на наредба Н-18

С 6 месеца се отсрочва влизането в действие на разпоредба Н-18. За решението на финансовия министър Владислав Горанов оповестяват от Министерство на финансите .

Планираният за на следващия ден митинг против наредбата се анулира.

" Аргументите на бизнеса за удължаването на периода за влизане в действие на промените в разпоредба Н-18 във връзка с профилираните софтуери за ръководство на продажбите са чути, справям се и с днешното предписание на министър-председателя , по тази причина решението от работната среща е да отложим периода с 6 месеца, считано след 31 януари ", заяви министърът на финансите Владислав Горанов след траялата съвсем 3 часа полемика с представители на хотелиерския и ресторантьорския отрасъл, която се организира в Министерството на финансите.

Пояснява се, че първите три месеца от новото отсрочване ще бъдат употребявани за интензивна взаимна работа сред специалистите на съответните браншови организации и Национална агенция за приходите, за реализиране на изясняване на нормативно равнище на неяснотите, за които туристическият бизнес претендира.

През идващите седмици ще се проведат и няколко срещи в работен формат за регламентирането и използването на режима за запечатване на комерсиалните обекти от страна на Национална агенция за приходите, защото опасенията на бизнеса, свързани с използването на разпоредба Н-18, се базират и на това, че тя може да отвори спомагателни причини за тази последна мярка.

Горанов изясни, че пред бизнеса е изложил причини, че няма връзка сред двете тематики, само че тази мярка доста остро се слага като проблем от страна на ресторантьорския и хотелиерския отрасъл и ще се дискутира какво да се направи, за да няма съмнения за произволи от съответни чиновници на приходната администрация.

Пред министъра бизнесът сложи част от вижданията си за използването на наредбата, а не толкоз причини срещу нейното битие. Горанов сподели още, че и двете страни са се обединили към философията на наредбата и че фундаментът, заложен в нея от средата на 2018 година, няма потребност да бъде променян.

На брифинга пред медиите Вени Петрова, ръководител на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, акцентира, че днешната среща е била в духа на градивния разговор , както и че министър Горанов е останал отворен за диалози по останалите претенции на сектора, показани в тяхната декларация, която са изпратили в МФ.

Тя посочи, че за диференцираната ставка на Данък добавена стойност, за която упорстват, финансовият министър не е податлив да беседва на този стадий . Вени Петрова прикани структурите на организацията, която съставлява, на следващия ден да не осъществят планувания митинг, като оцени реализирано на срещата като задоволително на този стадий от разговора, и се надява след три месеца, когато престои нова среща с министъра, да има още по-голям прогрес.

Ричард Алибегов, ръководител на Българската асоциация на заведенията, изрази своята задоволеност от срещата и заяви, че през идните три месеца, в които ще се вършат работни срещи с Национална агенция за приходите , на тях ще има и представители на дребния и междинния бизнес, които са отвън бранша на хотелиерството и ресторантьорството, като се надява вследствие на това след 6 месеца да има една работеща разпоредба Н-18.

По-рано през днешния ден Горанов разяснява, че не вижда причина наредбата Н-18 да бъде отлагана още веднъж.
 Горанов не вижда причина разпоредба Н-18 да се отсрочва още веднъж
Горанов не вижда причина разпоредба Н-18 да се отсрочва още веднъж

Финансовият министър недоумява какво желаят хотелиерите и ресторантьорите

Преди няколко дни в 36 града на страната притежатели и чиновници в заведения за хранене, кафенета, заведения за хранене, хотели работиха облечени в жълти жилетки.

Символичният митинг е поради разпоредба Н-18, която задължава притежателите на обекти да прибавят специфичен модул в софтуерите си, който дава достъп на проверяващите до персоналните данни на всички от личния състав и до рецептурните бумаги, които постоянно са фирмена загадка. Новите правила трябваше да влязат в действие от 31 януари.
 Финансовият министър не схваща къде е казусът на хотелиерите и заведенията за хранене с наредбата на МФ
Финансовият министър не схваща къде е казусът на хотелиерите и заведенията за хранене с наредбата на МФ

Той заподозря, че секторът крие Данък добавена стойност и по тази причина е срещу наредбата
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР