С 586 гласа за и 100 против германският Бундестаг прие

...
С 586 гласа за и 100 против германският Бундестаг прие
Коментари Харесай

Бундестагът одобри изпращането на тежко въоръжение за Украйна

С 586 гласа " за " и 100 " срещу " немският Бундестаг одобри решение, с което поддържа изпращането на " ефикасни, даже тежки оръжия и сложни системи " от Германия към Украйна. 

Срещу решението са дали своят вот единствено депутатите от националистическата " Алтернатива за Германия " и " Левите ". Предложението е подкрепено както от ръководещата коалиция на Социалдемократите, Зелените и Свободните демократи, по този начин и от опозиционния ХДС/ХСС. 

Износът на оръжия ще би трябвало да бъде разискван в близко съдействие с сътрудниците от НАТО, а в най-скоро време ще бъде импортиран законопроект за основаване на специфичен фонд в Бундесвера за усилване на отбранителните качества. 

Това е следващият сигнал на политическия хайлайф в Германия за преразглеждане на досегашната дългогодишна външнополитическа линия на страната, която не допускаше даване на въоръжение на противници на Русия. 

Председателят на групата на " Зелените " в немския парламент Брита Хаселман пази решението за военни доставки като уравновесен ход. " От една страна, не трябва да ставаме част от войната, само че въпреки това, не можем да оставим Украйна беззащитна против агресора Путин ", споделя тя. 

Министърът на защитата на Германия Кристине Ламбрехт към този момент разгласи, че страната може да достави мобилни зенитни установки Gepard за потребностите на украинската войска, като към тях ще бъдат предоставени и огромни количества снаряди.

Лидерът на ХДС Фридрих Мерц подлага на критика канцлера Олаф Шолц за това, че заобикаля проблема с военните доставки за Украйна от седмици. Мерц отдаде това съмнение не на нерешителност, а на " преднамерено отсрочване и боязън ". 

AfD, от своя страна, упрекнаха поддържниците на решението в това, че то може да се разчете като " оповестяване на война " против Русия. 

" В интерес на Германия е да поддържа положителни връзки с двете страни в бъдеще - политически, стопански и културни ", споделя ръководителят на групата на AfD Тино Чрупала. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР