С 58 гласа за, 57 против и 36 въздържали се

...
С 58 гласа за, 57 против и 36 въздържали се
Коментари Харесай

Парламентът отхвърли предложение на БСП да не се разкриват нови болници без Национална здравна карта

С 58 гласа " за ", 57 " срещу " и 36 въздържали се Народното събрание отхвърли предлагането на Българска социалистическа партия за прекъсване на издаването на позволения за реализиране на лечебна активност до одобряването на Националната здравна карта.

В претекстовете към предлагането, импортирано от Корнелия Нинова и депутати от левицата, се показва, че има диспропорционално систематизиране на лечебни заведения за болнична помощ в страната, като тук-там има дефицит, а на други - прекаленост. Според вносителите Националната здравна карта може да вкара баланс, само че за задачата би трябвало първо да влезе в действие, а до тогава да не се разрешава основаването на нови лечебни заведения и разширение на лечебната активност на съществуващите.

Здравната карта, която би трябвало да очертае потребностите от здравна помощ за популацията по региони за цялата страна, се приготвя от няколко години. Здравният министър Кирил Ананиев даде обещание да е подготвена до март, с цел да стане основа на договарянията с лекарите за Националния рамков контракт за 2018 година

" Предложението не дава решение на проблемите, които ние не отхвърляме, че във времето са настъпили - диспропорции в обособените райони на страната във опцията за достъп до медицински услуги. По отношение на Националната здравна карта, нейните параметри, методът на разработване и наличието ѝ не са плод на визия на една или друга политическа мощ, а са ясно регламентирани в Закона за лечебните заведения ", разяснява депутатът от ГЕРБ и ръководител на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова и съобщи, че ръководещата партия не поддържа концепцията, тъй като не подхожда на законодателната рамка.

В имитация един от вносителите на законопроекта Георги Йорданов от Българска социалистическа партия съобщи, че щом не се утвърждава предлагането " всичките 380 лечебни заведения в страната ще ги струпаме до партийния дом в София и който може от Силистра да пристигна и има пари ще се лекува, който няма - няма да се лекува ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР