С 578 гласа за“, 24 против“ и 19 въздържал се“

...
С 578 гласа за“, 24 против“ и 19 въздържал се“
Коментари Харесай

ЕП прие правила за търговска защита срещу икономическа принуда

С 578 гласа „ за “, 24 „ срещу “ и 19 „ въздържал се “ Европейският парламент утвърди във вторник нов търговски инструмент, допускащ на Европейски Съюз да реагира, в сходство с интернационалното право и като последна мярка, в случай че Европейски Съюз или страните членки се сблъскат с икономическо изнудване от непозната страна, опитваща се да повлияе на съответна политика или позиция, написа

Инструментът на Европейски Съюз против икономическата насила цели да отбрани суверенитета на Европейски Съюз и на страните членки в един геополитически подтекст, в който задгранични сили от ден на ден употребяват търговията и вложенията като оръжие.

Според регламента икономическа насила поражда, когато страна отвън Европейски Съюз се пробва да окаже напън върху Съюза или върху страна членка да направи съответен избор, като ползва или заплашва да приложи търговски или капиталови ограничения. Този тип насила отслабва стратегическата самостоятелност на Европейски Съюз, само че не е обхваната от съглашението на Световната комерсиална организация (СТО). Механизмът на СТО за споразумяване на разногласия не е съответно използван за случаи на икономическа насила, в случай че те не включват също аспекти, които нарушават разпоредбите на СТО.

Съгласно новите правила Комисията ще разполага с 4 месеца, с цел да проверява евентуалната насила. Въз основа на констатациите Съветът ще разполага с 8 до 10 седмици, с цел да реши — с квалифицирано болшинство — дали е налице насила. Основната цел ще бъде да се стартира разговор, с цел да се убедят органите на страната, която не е членка на Европейски Съюз, да прекратят упражняваната от насила, само че в случай че тези старания се провалят, Европейски Съюз ще разполага с необятен набор от ограничения за противопоставяне.

Ако се откри насила и има единодушие сред страните членки, Комисията ще разполага с 6 месеца, с цел да очертае подобаващия отговор, като осведоми Парламента и Съвета на всички стадии.

Членовете на Екологичен потенциал ускориха възпиращия аспект на инструмента, като прибавиха обстоен лист на евентуалните ответни дейности, с които Европейски Съюз разполага, в това число ограничавания върху търговията със артикули и услуги, правата върху интелектуалната благосъстоятелност и директните задгранични вложения. Ще бъде допустимо да се постановат също и ограничавания върху достъпа до пазара на публични поръчки и финансовия пазар на Европейски Съюз и разрешаването на артикули според химическите и санитарните правила. 

Съгласно новите правила Европейски Съюз може да търси „ коригиране “ на вредата, която ограниченията за насила на страната отвън Европейски Съюз са предизвикали. Комисията може също по този начин да ползва ограничения за използване по отношение на това.

Бернд Ланге, докладчик и ръководител на комисията по интернационална търговия (INTA), съобщи: " Този инструмент дава опция за бърза реакция против насилствени ограничения, против напън от други страни. Въведохме ясни периоди и ясни дефиниции, с цел да определим какво съставлява една насилствена мярка и по какъв начин да реагираме на нея. Вече разполагаме с необятен набор от ограничения за противопоставяне. Макар че този инструмент за битка с принудата би трябвало да работи възпиращо, ние ще можем също по този начин да предприемем дейности, в случай че е належащо, с цел да защитим суверенитета на Европейския съюз. "  

След като бъде публично признат от Съвета (което се чака през октомври), регламентът ще влезе в действие 20 дни след публикуването му в Официален вестник.

Комисията предложи механизма през декември 2021 година по искане на Европейския парламент и в отговор на икономическия напън, упражняван от Съединени американски щати по време на ръководството на Доналд Тръмп, както и на многочислените борби сред Европейски Съюз и Китай. Новият инструмент добавя редица принадлежности за комерсиална отбрана, признати през последните години. През май водачите на Г-7 оповестиха стартирането на координационна платформа против икономическата насила, следвайки самодейността на Европейски Съюз.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР