С 57% повече са предвидените средства за детско и майчино

...
С 57% повече са предвидените средства за детско и майчино
Коментари Харесай

Националната стратегия за детско и юношеско здраве и педиатрична грижа в РБ 2021-2030 г. трябва да е готова до края на месец октомври т.г.

С 57% повече са плануваните средства за детско и майчино опазване на здравето в профилираната извънболнична здравна помощ за 2022 година спрямо миналата година с Анекса към Националния рамков контракт. С 34% повече пък са средствата за детско и майчино опазване на здравето в болничната здравна помощ за 2022 година, като са включени 101 клинични пътеки, за които са планувани общо средства в размер на близо 280 млн. лева Данните бяха изнесени по време на брифинг по отношение на подхванатите действия за възстановяване на детското и майчиното здраве.

„ Постоянно излизат данни за социално-значимите, хронични болести, от които страда българинът. Част от тях се появяват още в ранните години от детското развиване. Те са артикул и от средата, в която живеем, и от неправилното хранене. Изключително значимо е още в ранните детски години да откриваме тези болести, с цел да можем да ги профилактираме и лекуваме в точния момент “, съобщи министърът на опазването на здравето проф. Асена Сербезова. По тази причина са обезпечени в допълнение 350 хиляди лева за посещаване за обезпечаване на здравни грижи за новородено дете до 14 дни откакто е изписано от лечебното заведение. За профилактични прегледи на лица до 18 година са планувани над 32 млн. лева, което съставлява нарастване приблизително с 38% по отношение на миналата година.

Здравният министър посочи, че с смяна в Наредба № 8 от 2016 година, обвързвана с профилактичните прегледи, заплащани от здравната каса за бременните дами са включени и два спомагателни прегледа за следене на бременността – ехографско проучване за фетална морфология, което досега не е заплащано от НЗОК, както и проучване за хепатит С. С изменение и допълнение на Наредба № 26 на здравнонеосигурените бременни ще се даде опция за 4 прегледа, пакет от проучвания и 2 хоспитализации, при нужда, по време на бременността.

Статистиката сочи, че страната ни остава на второ място в Европейския съюз по детска смъртност. Министър Сербезова означи, че се следят разлики в обособените области в страната, като в областите Сливен, Видин и Силистра този индикатор е с най-високи стойности.

Подобряване достъпа до здравни услуги и понижаване на районните несъответствия в детското опазване на здравето е една от задачите на подготвяната от Министерство на здравеопазването Национална тактика за детско и юношеско здраве и педиатрична грижа в Република България 2021-2030 година Тя би трябвало да е подготвена до края на месец октомври т.г. „ Стратегията се чака да е един от главните документи, който ще даде хоризонта на развиването на детското опазване на здравето в нашата страна. Първият приоритет е развиването на профилактичните действия в детската възраст, като акцентът е ориентиран върху поощряване на здравословния метод на живот, здравословното хранене, спорта “, уточни шефът на Специализираната болница за интензивно лекуване по детски заболявания „ Проф. Иван Митев “ доктор Благомир Здравков.

Приоритет в Стратегията е и лекарствената политика, където се обмислят промени, свързани с правенето на по-ясни критерии във връзка с нуждата от антибиотично лекуване. „ Целта е понижаване на антибиотичната устойчивост. Това е по-широкообхватен проблем, който визира всички възрастови групи, само че неговият произход е още в ранните детски години, когато стартират да се употребяват тези лекарствени артикули “, акцентира министър Сербезова.

Част от тактиката включва и построяването на Национална детска болница. „ Тази болница би следвало да бъде най-високото звено на педиатрична грижа в страната. Изграждането ѝ ще обезпечи един интегрален метод към здравето на детето, към диагностиката, лекуването, включително и на най-тежките и редки болести в детска възраст, както и най-хубавата инсталация в тази област и високо дипломиран личен състав “, уверена е проф. Сербезова. „ Изграждането на Национална детска болница е идея на сегашното управление на Министерство на здравеопазването. По отношение на плана, който беше стартират преди няколко години, през предходната година бяха назначени редица инспекции на способени органи, които тази година завършиха. Агенцията за държавна финансова ревизия заключи, че процедурата, оповестена по Закон за обществените поръчки, е с неосъществим предмет. Причината е регулация в устройството на територията, която не разрешава този обект – на незавършената постройка, да бъде осъществен “, разгласи началникът на кабинета на здравния министър доцент Васил Пандов. „ По тази причина стартирахме предпроектно изследване на вероятните парцели, благосъстоятелност на Министерство на здравеопазването, намиращи се на територията на гр. София. То има за цел да откри дали министерството има неподвижен парцел, който да покрие потребностите на детската болница, като се чака да завърши до края на месец юли. Потенциалните недвижими парцели са в УМАБЛ „ Св. Анна “, в УМБАЛ „ Лозенец “, във филиал на Националната профилирана болница по физикална терапия и рехабилитация, намиращ се в кв. „ Овча купел “, в прилежащи парцели на УСБАЛО „Проф. Бойчо Бойчев“ в кв. „ Горна Баня “ и във филиал на Националната профилирана болница по физикална терапия и рехабилитация в гр. Банкя “, посочи доцент Пандов. По думите му в границите на тази година би трябвало да се организира процедура по Закон за обществените поръчки за правене на задание за построяването на Националната детска болница. Той изясни, че заданието има за цел да даде действителните параметри на тази болница – какъв брой кревати са нужни, какви структури ще има в нея и така нататък Доц. Пандов заяви още, че ще бъде основан публичен съвет, който да бъде платформа за връзка сред държавните органи и неправителствените организации по разнообразни въпроси в областта на детското опазване на здравето, включително и по повод построяването на детска болница.

„ Министерството отпусна спомагателни средства в размер на 1.5 млн. лева за уголемение на СБАЛДБ „ Проф. Д-р Иван Митев “. Една от плануваните действия е уголемение на към този момент съществуващото интензивно поделение “, уточни доктор Благомир Здравков. По думите му леглата в интензивното поделение на лечебното заведение ще бъдат увеличени съвсем двойно, като нужните медицински експерти към този момент се образоват. Д-р Здравков заяви още, че се планува и ремонт на цялостен етаж на болничното заведение, където ще се построи поливалентна клиника по образна диагностика, защото сега болничното заведение не разполага с такава и огромна част от децата, на които са им нужни образни проучвания, постоянно се транспортират към други лечебни заведения.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР