С 526 гласа за, 57 против и 42-ма въздържали се

...
С 526 гласа за, 57 против и 42-ма въздържали се
Коментари Харесай

ЕП одобри с голямо мнозинство нов призив за приемане на България и Румъния в Шенген

С 526 гласа " за ", 57 " срещу " и 42-ма въздържали се Европейският парламент поддържа през днешния ден с гласоподаване в Страсбург нов апел за приемането на България и Румъния в Шенген. Това е следващият път, в който евродепутатите упорстват Съветът на Европейски Съюз да реализира единогласие, откакто готовността на двете страни бе регистрирана още през 2011 година.
 
Екологичен потенциал регистрира, че неприсъединяването на България и Румъния към Шенген съставлява значима социална и икономическа тежест за сдруженията и жителите на двете държави; че всички жители на България и Румъния са дискриминирани, защото се сблъскат със забавяния, несъразмерна бюрократична тежест и спомагателни разноски, когато пътуват или правят стопанска активност в чужбина, спрямо жителите на страните от Шенген; че ветото върху присъединението на Румъния и България към Шенгенското пространство може да докара до антиевропейски настроения и съветска агитация в тези страни, и до понижаване на доверието в Европейски Съюз и неговите институции; че инспекциите за определяне на идентичност покачват комерсиалните разноски за стоките с почти 0,4 на 100 до 0,9 на 100 от цената на търговията на всяка шенгенска граница.
 
Според Екологичен потенциал обясненията на Австрия да не поддържа разширението на Шенген не са свързани с поставените условия. Отбелязва се, че Европейската комисия също е призовала Съветът на Европейски Съюз да вземе без по-нататъшно закъснение всички нужни решения, с цел да могат България и Румъния да станат пълноправни членове на Шенгенското пространство. Допълва се, че годишно се отделят 46 000 тона въглероден двуокис поради запазването на инспекциите по българските и румънските граници. Отбелязва се, че България и Румъния са отчели обилни финансови загуби през последните 11 години.
 
Екологичен потенциал декларира, че неналичието на единогласие в Съвета на Европейски Съюз е обвързвано с национални политически акции, а не с действителните условия за присъединение. Евродепутатите приканват Европейска комисия да направи оценка на вероятни нарушавания на контракта за Европейски Съюз и настоятелно приканва Съвета на Европейски Съюз да извърши отговорностите си за лоялно съдействие. Според Екологичен потенциал неприемането на двете страни води до нарушаване на Хартата на главните права на Европейски Съюз във връзка правото на човешко достолепие, свободата и сигурността, равенството пред закона, опазването на околната среда и свободата на придвижване.
 
Отправен е апел идващото гласоподаване в Съвета на Европейски Съюз да бъде преди края на годината, като се избегнат опциите за корист с несъгласие. Европейска комисия е приканена да направи оценка на финансовите загуби, пропуснатите изгоди и вредите за природата, понесени от България и Румънияслед 2011 година и да предложи благоприятни условия за финансови компенсации.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР