С 50% по-скъп ще е природният газ, ако плащаме на

...
С 50% по-скъп ще е природният газ, ако плащаме на
Коментари Харесай

Евгений Кънев, икономист: 50% по-скъп газ, ако плащаме на Русия в рубли

С 50% по-скъп ще е природният газ, в случай че плащаме на Русия в рубли.

Това съобщи икономистът Евгений Кънев. По думите му в Европа само български политици са изразили мнение, че могат да заплащат в рубли.

В предаването „ Твоят ден” по NOVA NEWS той изясни, че Русия сега още се пробва да промени договорите с анекс, който да урежда метода на заплащане за в бъдеще.

„ В момента си има доставки. До края на месеца Путин чака от неговите съветници да кажат по какъв начин да стане това. Април месец най-рано ще се направи оферта към другата страна да бъде изменен договорът с анекс”, изясни Кънев.

Той добави, че към сегашния миг има изрично „ не” за това от Италия и Германия – най-големите потребители на съветски газ в Европа. Има такива поръчки от други огромни вносители.

„ На процедура единствените в Европа, които споделиха, че могат да заплащат в рубли, това са българите. Вицепремиерът Нинова го съобщи в предаване по малкия екран. Енергийният министър през вчерашния ден сподели, че се изчаква позицията на Европа като цяло, само че добави, че в случай че се наложи има такава опция. Не знам за какво би трябвало да се демонстрира еластичност към страна, която трансформира едностранно договорите”, разяснява Кънев.

Според него няма възможност Европа да склони да заплаща в рубли.

„ Европа е най-големият потребител на съветски газ. Вече има спогодба сред министър-председателите, че Европа ще се яви като единствен купувач”, напомни Кънев. Друг проблем би основал курса на рублата. Според него тя сега няма пазарна цена. „ В момента Руската централна банка манипулира курса на рублата със своите интервенции. Дори да желаеме да плащаме в рубли, това ще стане по курс, който не е пазарен”, акцентира икономистът. Именно поради това цената би била по-висока.

Икономистът счита, че е малко евентуално Русия да спре износа. „ Икономиката им е извънредно ударена от глобите. Техните доходи от износ понижават фрапантно. А нарастват потребностите да се финансира войната в Украйна и мира вътре в Русия”, сподели Кънев. Така в случай че Москва твърдо реши, че разплащането би трябвало да става в рубли, ще утежни в допълнение нещата.

Той счита, че България не е толкоз подвластна от съветския газ, както се твърди. „ В нашия енергиен микс на първични материали той е към 10%. Ние сме от дребното страни в Европа, които създават електричество без газ”, изясни специалистът. Освен това с приключването на зимния сезон още през април, внезапно ще падне потреблението. Интерконекторът с Гърция, който се планува да е подготвен през лятото, пък ще ни разреши да купуваме азерски газ. „ Има благоприятни условия и за приемане на полутечен газ през пристанището в Александруполис. Не би трябвало да забравяме и запасите в хранилището в Чирен”, сподели Кънев.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР