С 50 лв. отгоре са януарските сметки за парно и

...
С 50 лв. отгоре са януарските сметки за парно и
Коментари Харесай

50 лв. отгоре за парно заради студения януари

С 50 лева от горната страна са януарските сметки за парно и топла вода по отношение на декември за двустаен апартамент в София, населяван от 2-членно домакинство. През последния месец на предходната година междинното равнище на фактурите на такива клиенти е било 296,40 лева, а за предишния - 349,76 лева Това сочат данните на водещата компания за топлинно счетоводство в страната.

Разходите за отопление и вода през януари 2022 година са по-високи поради нарасналата цена, по-студено време и повече потребена сила

Месечната сметка за отопление и затопляне на водата през януари 2022 година за клиентите на централно топлоснабдяване в София е с 12% по-висока спрямо месец декември 2021 година Това сочат данните на „ Техем “. Справка измежду клиентите на топлинния счетоводител, които са на месечен отдалечен доклад, демонстрира, че потребената сила през първия месец на 2022 година е с 6% повече спрямо януари 2021 година и с 12% повече спрямо месец декември 2021 година По-ниската средномесечна температура през месец януари от актуалната година, който е бил сензитивно по-студен спрямо януари и декември 2021 година, също оказва въздействие върху разноските за отопление и вода.

Разходите за отопление и вода на 4-членно домакинство в София, живеещо в парцел от 83 кв. м, които са на отдалечен месечен доклад, през януари 2021 година са били 219 лева, през декември същата година нарастват до 242,57 лева, а за първия месец на 2022 година доближават 252,18 лева В друго жилище в столицата, което е с 12 квадрата по-малко, населявано от тричленно семейство, още веднъж записваме нарастване в месечните разноски за отопление и вода.

„ Тези по-ниски температури, водещи до по-високо ползване на сила, в комбиниране с нарасналата цена на силата с 20% през месец юли 2021 година дефинират и по-високи месечни сметки за клиентите на топлофикационното сдружение в столицата “, обобщава Милена Стоянова, шеф на „ Техем “. „ Размерът на сметката на обособените семейства зависи най-много от самостоятелното ползване и цената на силата. Разходите в даже близки по мярка парцели в разнообразни здания не могат да бъдат сравнявани поради другия брой живеещи и другите привички в потреблението на клиентите “, прецизира Стоянова.

Припомняме, че отдалечените топломери, разпределители и водомери обезпечават опцията за действителен отдалечен месечен доклад и месечна сметка. По този метод клиентите не получават изравнителна сметка през летните месеци и изненади в посока доплащане или възобновяване на суми, а заплащат настоящото си ползване навреме. Освен тези потребителски прерогативи с измененията в Закона за енергетиката бяха въведени условията на Директива (ЕС) 2018/2002 на Европейския парламент и на Съвета по отношение на енергийната успеваемост. Според признатите промени, считано от 12 март 2021 година, при замяна на уреди е наложително да бъдат инсталирани водомери за топла вода, топломери и разпределители, които да се регистрират отдалечено. Дистанционните водомери за топла вода би трябвало да са доставени или утвърдени от компанията за дялово систематизиране.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР