С 50% да се увеличи единният разходен стандарт за субсидиране

...
С 50% да се увеличи единният разходен стандарт за субсидиране
Коментари Харесай

Директорът на Историческия музей в Русе: Работата ни е застрашена

С 50% да се усили единният разходен стандарт за субсидиране на музеите, галериите и библиотеките, упорстват от културните институции.

Те желаят също в бюджета да бъдат заложени спомагателни средства за обезщетение при пенсиониране, работно облекло и за ръководените открити площи, както и да се вкара спомагателен стандарт за активност, обвързвана с възобновяване на непрекъснати и краткотрайни експозиции, основаване на изложения, събития, проучвания и изявления.

В протестно писмо, експертите от музеите, галериите и библиотеките показват възмущението си от незначителното нарастване на средствата за тяхното развиване – сред 5 и 9,2%. Те декларират, че с този бюджет България е обречена на мизерно и срамно битие в културно отношение, предава.

На процедура в музеите не остават никакви средства за осъществяване на същинските им действия като запазване, запазване, консервиране и възстановяване, съобщи шефът на Историческия музей в Русе проф. доктор Николай Ненов.

Затова главното искане е единният разходен стандарт за субсидирана численост да се усили с 50%.

От музеите упорстват и за повече средства за ръководените от тях открити площи като археологически резервати и експозиции наоткрито.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР