С 5% ще бъдат увеличени заплатите на служителите в БНБ

...
С 5% ще бъдат увеличени заплатите на служителите в БНБ
Коментари Харесай

БНБ увеличава заплатите си с 5 процента

С 5% ще бъдат увеличени заплатите на чиновниците в Българска народна банка като се изключи тези на членовете на управителния съвет на банката, оповестява БНР, базирайки се на бюджета на Централната банка за 2022-ра година, Националната банка.

Гуверньорът, подуправителите и останалите членове на Управителния съвет ще запазят сегашното си заплащане. Основната част от разноските на Централната банка ще са свързани с функционалностите й по поддържане на паричното обращение и присъединяване й в редица европейски организации.

20 313 лв. е възнаграждението на шефа на Българска народна банка месечно. Това значи, че наследникът на сегашния гуверньор, чиито мандат изтече през юли предходната година, ще продължи да получава същата сума през 2022 година. Подуправителите ще продължат да получават над 17 000 лв. месечно, а останалите членове на управителния съвет ще получават сума под 6 000 лв..

Това е единствената група, които няма да получат нарастване на възнаграждението си, което по предписание не би трябвало да се отклонява повече от 5-процента от възнагражденията за специалисти на сходни позиции в други банки.
Оценката на Българска народна банка обаче е, че сега възнагражденията изостават по отношение на тези в частния бранш. Така за група управителен личен състав приблизително заплащането ще надвиши 7000 лв., а за експертите - 3000 и за поддържащия личен състав 1800 лв..

Разчетите на Българска народна банка са направени при минимална работна заплата от 650 лв. и оптимален застрахователен предел от 3000 лв., а актуализацията на възнагражденията на чиновниците е обвързвана и с инфлационните процеси в страната.

По-голямата част от растежа на общия разход за личен състав обаче отива не за нарастване на възнагражденията, а за кадрово израстване.

Бюджетът на Централната банка за годината възлиза на 136 милиона лв., което е минимално нарастване по отношение на 2021-ва година. Част от тях са поради присъединяване на Българска народна банка в редица европейски институции, както и за обезпечаването на по-добра отбрана и възстановяване на софтуерните артикули, употребявани от банката, показва БНР.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР