С 48 часа бе отложено изстрелването на телескопа за издирване

...
С 48 часа бе отложено изстрелването на телескопа за издирване
Коментари Харесай

НАСА отложи с 48 часа изстрелването на TESS

С 48 часа бе отсрочено изстрелването на телескопа за търсене на извънземен живот TESS на НАСА. То трябваше да се състои тази нощ, към 00 часа във вторник (българско време), от космодрума Кейп Канаверал, щата Флорида, Съединени американски щати, предадоха международните осведомителни организации.

Новата дата е сряда вечерта, са съобщили от екипа. Тогава ще бъде изработен нов опит.

От SpaceX са декларирали, че отлагането се наложило поради механически проблем, чието премахване изисква време.

Апаратурата е в размер на 200 милиона $. Това е първата сходна задача на организацията с ракета Falcon 9 на компанията на Илон Мъск SpaceX, която получи документ за такива задачи през февруари 2018 година

Телескопът ще бъде изведен във висока елиптична орбита, което не е опитвано преди. Телескопът ще доближава разстояние като до Луната и по-късно ще се връща към Земята. Всяка орбита ще лишава по към 14 дни.

TESS е като продължение на " Кеплер ", който промени разбирането на учените за планетите отвън Слънчевата система. Когато " Кеплер " беше изстрелян през 2009 година, астрономите знаеха за съществуването на извънземни светове, само че имаха дребна концепция за техния брой и размер. До предишния месец телескопът е разкрил повече от 2 300 екзопланети. На базата на наблюденията на телескопа астрономите в този момент имат вяра, че Млечният път е дом на минимум 2 милиарда евентуално обитаеми планети, където температурите не са фрапантни. Но учените не могат да погледнат по-отблизо с " Кеплер ".

С телескопа астрономите ще могат да потвърдят планетарната маса и възрастта на новите планети.

Учените се надяват да засекат 500 планети с размер като на Земята и евентуално 20 000 нови светове.

През 2028 година Европейската галактическа организация възнамерява да изпрати сондата Ariel за изследване на атмосферата на 1000 екзопланети, които са с размер от Земята до Юпитер.

След като Falcon 9 изведе TESS, учените ще изпитат системите, датчиците и камерите на апарата в продължение на 60 дни. Първите данни се чакат през юни, които учените ще обработват в продължение на няколко месеца. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР