С 461 гласа за“, 157 против“ и 89 въздържали се

...
С 461 гласа за“, 157 против“ и 89 въздържали се
Коментари Харесай

Новата Европейска комисия най-после е факт

С 461 гласа „ за “, 157 „ срещу “ и 89 въздържали се Европейският парламент (ЕП) даде зелена светлина на новата европейска комисия. Екипът на Урсула декор дел Лайен бе подсилен от евродепутатите от Европейската национална партия (ЕНП), Партията на европейските социалисти (ПЕС) и Алианс на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ). „ Зелените “ се въздържаха, а извънредно левите и извънредно десните обединения бяха срещу.
Непосредствено преди гласуването показаните в Екологичен потенциал партии се изрекоха още веднъж в противоположен ред – от най-малките към най-многочислените. Според извънредно левите и извънредно десните комисията „ фон дер Лайен “ не идразява желанията на европейските жители и е натрапена от горната страна надолу от един „ смехотворен и нелегитимен “ парламент. „ Зелените “ бяха по-умерени в рецензиите си, само че и по-взискателни в упованията си към новата комисия. „ Не сме сигурни, че обещаното ще бъда последвано от съответни дейности. Всяка инизиатива за екологичносъобразно и обществено обезпечено бъдеще ще подкрепим, само че всякога когато бъркате, ние ще бъдем против вас. Искаме да внимавате, ето за какво не ви демонстрираме алена карта, само че ще се въздържим от гласоподаване “, съобщи председателката на групата Ска Келер.
Според АЛДЕ, които показаха поддръжка, никоя комисия досега не е спазвала в такава стерен правилото за равнопоставеност на половете и защитавала на правилата на правовата страна. „ Ще поддържа вашата комисия, обаче това не е празен чек. Всички предизвикатерлства, свързани с околната среда и правовата страна, би трябвало да бъдат посрещнати. Ще следим доста деликатно дали всеки комисар има визия за Европа и дали работи със пристрастеност “, дадоха обещание либералите.
От ПЕС чакат от европейската комисия да работи самоуверено и отговорно. „ Ще ви позволим да вършиме неточности, само че не и да бездействане. Ще направляваме и ще си сътрудничим “, обявиха социалистите.
ЕНП оцени високо представянето на мощния екип от страна на Урсула фон дер Лайен. Мартин Вебер още един път изрази безрезервната поддръжка към новата комисия от страна на най-голямата партия в Екологичен потенциал ип „ Имаме късмет да дадем мандат на една мощна комисия, която получава от нас едно твърдо „ да “, с цел да действаме дружно за една мощна обединена Европа “, сподели той.
Председателят Давид Сасоли разгласи, че пояснения за вота ще има на следващия ден в Народното събрание, а те могат да бъдат показани и в писмен тип.
По-рано през днешния ден Урсула фон дер Лайен показа екипа си. Тя заяви по време на чуването, че трансформира името на ресора на българския еврокомисар Мария Габриел.
„ Културата и образованието са това, което свързва историята ни с нашето бъдеще. Те ни вършат неповторими - нашата душа, просвета, многообразие, завещание. Знам, че с Мария Габриел те са в сигурни ръце. Затова се веселя да оповестя, че нейният сектор ще бъде преименуван на комисар по нововъведенията, проучванията, културата, обучение и юноша “, съобщи в Страсбург Урсула фон дер Лайен.
Като един от главните си цели тя разгласи твърдата решителност на есипа си за битка с климатичните промени. " В региона на климата светът има потребност от водачество, въпросът е екзистенциален. 85% от хората работят в последна беднотия, уязвими са от тези промени. Венеция е под вода, Португалия гори, нямаме нито минута за губене, когато приказваме за битката с измемението на климата. За нас те са екзистенциално предизвикателство ", съобщи фон дер Лаейн. Тя даде обещание да се погрижи за обезпечаването на средства за адаптирането на стопанските системи към по-ниско ползване на фосилни горива.
Първата жена председтале на Европейската комисия посочи като преимущество на екипа си равнопоставеността на половете. „ Екипът произлиза от разнообразни страни, хора с ралични специалности. Има съвсем толкоз дами, колкото и мъже, единствено една жена ни липсва, с цел да реализираме същински баланс на пола. Всеки член на моята комисия за първи път ще взе участие в кабинет с тъждество на половете. За първи път ще реализираме такова тъждество на всички равнища. Ще работим като един екип в полза на Европа “, съобщи тя. По време на дебатите от Евпорейската национална партия също подчертаваха на това тъждество и обявиха поддръжката си за Урсула фон дер Лайен. От Партията на европейските социалисти обаче дадоха обещание, че ще бъдат извънредно взискателни към бъдещата комисия във връзка с многогодишната фенансова рамка и обществената политика. „ Макар че ще получите по-голяма поддръжка от ПЕС в сравнение с през юли “, акцентира в изявлението си ръководителят на ПЕС Сергей Станишев. Ска Келер от Зелените обаче съобщи, че парламентарната й група няма да поддържа комисията поради половинчатостта на ограниченията за борла с измененията на климата и в обществената сфера.
Новата комисия стартира мандата си без английски еврокомисар след отхвърли на премиера Борис Джонсън да номинира кандидатура на Обединеното кралство, мотивирайки се с изключителните избори. Три страни - Унгария, Румъния и Франция пък трябваше да показват нови претенденти, откакто унгарецът Ласло Трочани и румънката Рована Плумб бяха уличени в спор на ползи, а французойката Силви Гулар не бе утвърдена от парламентарните комисии по промишленост и вътрешен пазар след второ чуване.
В понеделник новият състав на Европейската комисия беше утвърден от Съвета на Европейски Съюз.
Според наблюдаващи обаче новата Комисия няма да взема основни решения по каквито и да било въпроси, до момента в който не бъде обяснен въпросът с английския комисар, защото може да бъде уязвима юридически.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР