С 45% са се увеличили касационните дела, образувани в Административен

...
С 45% са се увеличили касационните дела, образувани в Административен
Коментари Харесай

Административен съд – Благоевград отчете 2023 година с висока към изключителна натовареност в качество и срочност на правораздаването

С 45% са се нараснали касационните каузи, формирани в Административен съд – Благоевград през 2023г., растежът при първоинстанционните каузи е с 6%

С 20% растеж на формираните каузи и нова постройка Административен съд – Благоевград регистрира 2023 година. Докладът за активността на Административен съд – Благоевград за 2023 година показа ръководителят на Административен съд – Благоевград Стоянка Пишиева – Сахатчиева. На отчетното заседание участваха ръководителят на Върховния административен съд Георги Чолаков, арбитър Марио Димитров – ръководител на III-то поделение във Върховен административен съд, Василка Шаламанова, арбитър във Върховен административен съд и първи ръководител на Административен съд – Благоевград.

През 2023г. в съда са формирани 2 129 бр. каузи, от които 1 230 бр. първоинстанционни и 899 бр. касационни каузи. Средномесечното постъпление на каузи през отчетния интервал е 177.4 броя каузи при 148.5 броя през миналата година.

Образуваните по постъпили тъжби каузи през отчетния интервал, дружно с висящите при започване на интервала каузи, образуват общият брой каузи, стоящи за разглеждане пред магистратите в Административен съд – Благоевград, които дефинират и степента на натовареност, при която работят съдиите. Сред 27-те административни съдилища в страната, Административен съд – Благоевград е преди всичко по действителна натовареност по щат към всичко каузи за разглеждане с 24,09 коефициент на натовареност по щат на съдиите към делата за разглеждане за първото полугодие на 2023 година, до която дата са налице систематизирани от Висш съдебен съвет статистически данни.

Статистиката регистрира нарастване с над 4 каузи средномесечно на арбитър по отношение на същия интервал на миналата година. Действителната натовареност на съдиите в Административен съд – Благоевград за първото полугодие на 2023 година е два пъти и половина по-голяма по отношение на най-слабо натоварените административни съдилища в страната.

Според Правилата за оценка на натовареността на съдиите през 2023 година, съдиите от състава на Административен съд – Благоевград са работили при висока, преминаваща към изключителна натовареност.

През 2023 година общият брой на делата, стоящи за разглеждане е 2 602, първонстанционни и касационни. Увеличението по този индикатор, по отношение на данните от миналата година е с 15.6%. Свършени през отчетната година са 76.9% от общо стоящите за разглеждане каузи. Статистическите данни демонстрират усъвършенствани резултати и по индикатора за инстанционен надзор. През 2023 година от тестваните правосъдни актове на Административен съд – Благоевград, доказани са 69.5%. Отчетените за поредна година постижения в активността на Административен съд – Благоевград са разследване на добра професионална подготовка, мотивираност и отговорност на магистратите от Административен съд – Благоевград.

Принос за реализиране на положителните резултати несъмнено имат и всички правосъдни чиновници, които подкрепяха съдиите в правораздавателната активност и изпълняваха срочно, качествено и отговорно служебните си отговорности, регистрира ръководителят на съда Стоянка Пишиева - Сахатчиева.

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков даде висока оценка на регистрираните резултати от активността на Административен съд – Благоевград за 2023 година, отбелязвайки, че над 800 закона и подзаконови нормативни актове препращат към Адмминистративно-процесуалния кодекс. Съдия Чолаков благодари на магистратите от Административен съд – Благоевград за бързото, дейно и транспарантно правораздаване, от блестящо значение за престижа на правосъдната власт в турнболетните интервали на съвремието. „ 40% от правосъдните актове, постановени от Административен съд – Благоевград не са обжалвани.

Това е извънредно висок индикатор “, означи ръководителят на Върховен административен съд Георги Чолаков в коментара си за работата на административните съдии в Благоевград. Той означи, че инстанционният надзор, както и срочността на постановяване на правосъдните актове са водещи критерии в оценката за работата на съда. Само 7 каузи са завършили с постановяване на решение след едномесечния период и то по справедливи аргументи. Докладът обгръща първата година от работата на петима магистрати, назначени с външен конкурс или нараснали, означи ръководителят на Върховния ядминистративен съд: „ И следва да отбележим, че качеството на правосъдния акт е значим, да не бъде за скметка на срочността. “

Показателите за експедитивност, срочност и качество на правораздаването в Административен съд – Благоевград разяснява и кметът на община Благоевград Методи Байкушев, ползвайки наблюдения и опит от юридическата си процедура, а точно, че съдопроизводството в България е с най-съкратени периоди в съпоставяне със страните от Южна Европа.

През 2023 година Административен съд – Благоевград откри активността си в нова административна постройка – резултат от последователността и напъните на управлението на съда в лицета на сегашния ръководител и арбитър Мария Тодорова, която бе административен началник на съда от 2013г. до 2022 година. От 11.12.2023 година Административен съд – Благоевград правораздава в новата постройка на ул. „ Крали Марко “ №2, отговаряща на всички упования и потребности за умерено и качествено практикуване на трудова активност. За разглеждане на каузи са разполагаем три правосъдни зали, съдиите работят в независими кабинети, съобразена с всички условия, за улеснение на чиновници и жители е организацията на работата на правосъдната администрация.

Административен съд – Благоевград разполага за прилагане конферентна зала за осъществяване на специали събития, налична е адвокатска стая за улеснение на адрокати по каузи, стоящи за разглеждане в Административен съд – Благоевград.

С преместването на съда в новата административна постройка завърши траялата 6 години и 9 месеца процедура от даването на постройката за потребностите на съда, ремонт, реорганизация и обзавеждане, до фактическото определяне на активността.

Гости на отчетното заседание бяха и кметът на община Благоевград Методи Байкушев, ръководителят на Общински съвет – Благоевград Радослав Тасков, регионалният шеф на област Благоевград Мария Димова, ръководителят на Окръжен съд – Благоевград Петър Узунов, и.ф. административният началник на Обкръжна прокуратура – Благоевград Евгения Стоянова, ректорът на ЮЗУ проф. доктор Николай Марин, деканът на ПИФ проф. доктор Габриела Белова.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР