С 44 гласа за Общинският съвет на Пловдив даде принципно

...
С 44 гласа за Общинският съвет на Пловдив даде принципно
Коментари Харесай

Общинският съвет се съгласи: Белащица става част от Пловдив

С 44 гласа " за " Общинският съвет на Пловдив даде кардинално съгласие за приемането на село Белащица към границите на огромния град. На съвещанието нямаше нито един глас " срещу " и " въздържал се ".
Още по темата
Кметът на обитаемото място Костадин Николов е дал позитивно мнение по въпроса.

Преди това Йордан Василев от група " Автентична лява Българска социалистическа партия " предложи точката на СОС да се отсрочи, защото имало подозрения за подправени подписи в подписката, написа " Марица ".

" Това са нелепости ", опонира му Константин Георгиев от " Кауза Пловдив " и прикани сътрудниците да поправят грешката, сторена в края на предишния век със основаването на изкуствената Община Родопи.

Шефът на съветниците Александър Държиков разясни, че всичко е импортирано съгласно закона, заяви 24plovdiv.bg. Събрани са 490 подписа на белащенци, а на последните избори право на глас са имали 1700 души в селото. " След произнасянето на общинския съвет регионалният шеф в 2-седмичен период ще ревизира законосъобразността на настояването ", изясни Държиков.

Адвокатът на Инициативния комитет Снежана Стефанова изясни, че процедурата е чисто официална. " Ако жителите гласоподават на идния референдум " за " обособяване, по този метод община Пловдив декларира своето единодушие ", разясни Стефанова.  



Тя напомни, че исторически Белащица е принадлежала към огромния град. Почти всички поданици на селото работят в Пловдив, само че заплащат налози в " Родопи ", а не получават нужните услуги и вложения. " Едва т.г. кметът Михайлов стартира да асфалтира улици, които от 20 година са кратери. Но най-големият кратер е кариерата, надвиснала над селото. Фините прахови частици се сипят освен над нас, само че и над Пловдив. Това са главните аргументи да желаеме обособяване от " Родопи ", посочи юристката.

Инициативният комитет за отделянето на Белащица от Община Родопи внесе в края на септември в локалните парламенти на двете общини подписката на хората на селото за осъществяване на референдум. Събрани са 33 листове с 490 подписа от поданици с непрекъснат адрес в селото.

Основните изгоди за жителите на Белащица да станат част от втория по величина град в България са всекидневно сметосъбиране, разчистване, градски превоз и възстановяване на инфраструктурата. 

Община " Родопи " е насрочила за петък сесия с претекста, че трябвало да се гласоподават бонуси на кметовете на обитаемоте места. Управникът на Белащица Костадин Николов не е в листата.

Референдумът за обособяване на Белащица от община Родопи и присъединение към Пловдив беше иницииран от част от локалните в края на май. Хората подчертаха тогава пред радио " Дарик ", че заемът им на доверие към Община Родопи към този момент е привършен, тъй като нищо от обещаното във връзка с прекъсване на активността на оборудванията и добива на инертни материали от кариерите над селото, не е направено. Не се работи и по създаване на водопроводна мрежа, макар че поради огромното строителство в Белащица, обитаемото място е един от най-сериозните финансови донори към бюджета на Община Родопи.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР