С 4250353 лв. се финансират шест национални програми в предучилищното

...
С 4250353 лв. се финансират шест национални програми в предучилищното
Коментари Харесай

Над 4 млн. за национални програми в образованието

С 4250353 лева се финансират шест национални стратегии в предучилищното и учебно обучение, реши държавното управление.

За Национална стратегия „ Иновации в деяние “ се отпускат 1 820 801 лева Средствата са за разпространение и мултиплициране на положителни нововъведения, както и за обезпечаване на материална база и принадлежности за използване на новаторски способи на преподаване. По програмата ще бъдат финансирани близо 600 учебни заведения в страната.

За Национална стратегия „ Заедно в изкуствата и в спорта “ се отпускат 1 487 209 лева Те са за учебни заведения, показали доклад за разходвани над 50% от средствата по утвърдените им планове. Чрез тази национална стратегия просветителните институции могат да образуват групи за занимания по музикално, танцово или театрално изкуство, както и спортни тимове.

Правителството отпусна 348 949 лева по Национална стратегия „ Обучение за ИТ умения и кариера “. Чрез нея се основават условия за осъществяване софтуерно професионално обучение и образование в съдействие с университети,и с работодатели от ИТ бранша. Към момента в две общински учебни заведения в градовете Бургас и Пловдив се организира образование по програмиране за придобиване на професионална подготовка по специалност „ Приложен програмист “ с 616 възпитаници от X, XI и XII клас.

По Национална стратегия „ Бизнесът преподава “ са утвърдени 228 706 лева С тях ще бъдат финансирани семинари за учители и възпитаници от бизнес представители по настоящи тематики за съответната предметна област в сходство с одобрените образователни стратегии.

С 199 321 лева се финансира Национална стратегия „ Без свободен час “. По нея 300 общински учебни заведения получават 125 968 лева за заменяне на отсъстващи учители в наложителното предучилищно и учебно обучение. 49 общински детски градини получават 73 353 лева за заменяне на отсъстващи учители.

За Национална стратегия „ Професионално обучение и образование ” се отпускат 165 367 лева Пет общински професионални гимназии и междинни учебни заведения получават 141 680 лева за модернизиране на материално-техническата база. Три общински учебни заведения се финансират с общо 23 687 лева за създаването / актуализирането на типови образователни проекти, образователни стратегии и национални изпитни стратегии за специалностите от специалности по професионални посоки от Списъка на специалностите за професионално обучение и образование.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР