С 412 гласа за, 136 против и 30 въздържали се,

...
С 412 гласа за, 136 против и 30 въздържали се,
Коментари Харесай

ЕП приe резолюция за бързо одобрение за Северна Македония и Албания

С 412 гласа " за ", 136 " срещу " и 30 " въздържали се ", Европейският парламент одобри резолюция, която приканва страните-членки на Европейски Съюз на идващото съвещание да вземат решение за започване на договарянията за присъединение на Северна Македония и Албания .

Резолюцията е импортирана от 58 евродепутати, които показват " надълбоко отчаяние от неспособността на Съюза да стартира договарянията за присъединение, без значение от забележителните старания на двете страни да отговорят на европейските претенции ".

" Решението да се блокират договарянията със Северна Македония и Албания е стратегическа неточност . Акцентираме върху ролята и отговорността, която Еманюел Макрон носи при отхвърлянето и негативните последствия върху доверието в Европейски Съюз ", пишат в " Туитър " от ЕНП.
 Могерини: Историческа неточност е решението за Северна Македония и Албания
Могерини: Историческа неточност е решението за Северна Македония и Албания

Въпреки изключителния прогрес, реализиран от двете страни и против препоръките на Европейската комисия

В резолюция призната в четвъртък, Европейският парламент акцентира, че двете страни дават отговор на условията на Европейски Съюз за започване на договаряния .

Парламентът показва своето надълбоко отчаяние от непостигането на единодушие за започването на договаряния за присъединение на Албания и Северна Македония към Европейски Съюз, по време на Европейския съвет на 17 и 18 октомври.

Евродепутатите са разочаровани от блокирането от страна на Франция, Дания и Нидерландия на решението и означават, че Албания и Северна Македония са положили обилни старания през последните няколко години и дават отговор на условията на Европейски Съюз за започване на договаряния за присъединение.

Те приветстват напъните на Северна Македония за споразумяване на комплицираните двустранните разногласия със прилежащите страни , по-специално посредством Преспанското съглашение с Гърция и Договора за другарство, добросъседство и съдействие с България. Те също приветстваха неотдавна осъществените промени в правосъдната система в Албания.

Стратегическа неточност:

Парламентът акцентира, че " непостигането на решение " от водачите на Европейски Съюз е стратегическа неточност, която има негативно влияние върху доверието на Европейски Съюз и изпраща негативно обръщение към други възможни страни претенденти. Това също би могло да разреши на други задгранични участници - чиито дейности може да не подхождат на полезностите и ползите на Европейски Съюз - да се ангажират по-тясно със Северна Македония и Албания, прибавиха евродепутатите.

Реформата на процеса на разширение, за която пледират някои страни, не следва да пречи на Албания и Северна Македония, които към този момент са изпълнили условията, да бъдат оценени въз основа на личните им заслуги и въз основа на справедливи критерии, а не да бъдат оценени според вътрешния политически дневен ред в други страни, се споделя в текста.

Сега е моментът за започването на договаряния:

Евродепутатите приканват страните на Европейски Съюз да подходят отговорно към Албания и Северна Македония и да вземат единомислещо позитивно решение на идната си среща. Парламентът би трябвало да ускори своите действия в поддръжка на демокрацията, с цел да подсигурява, че националните парламенти в Западните Балкани извършват ролята си на мотор на демократичната промяна, прибавят те.
 Помпео приветства приемането на Северна Македония в НАТО
Помпео приветства приемането на Северна Македония в НАТО

По-рано Американският сенат гласоподава за присъединяването
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР