“С 410 души на ден, или със 17 души на

...
“С 410 души на ден, или със 17 души на
Коментари Харесай

Акад. Петър Иванов: България спада с 410 души на ден

“С 410 души дневно, или със 17 души на всеки час понижава популацията на България. На всеки 3 минути страната ни губи по един човек. Според уеб страницата на Централно разузнавателно управление на САЩ България е преди всичко в света, измежду 230 страни, по понижаване на популацията. ”

Това заяви пред Труд NEWS шефът на Демографския институт към БАНИ акад. Петър Иванов.

Ученият напомни, че от 9 млн. население към този момент сме 6,8 млн. души, съгласно изследване на Организация на обединените нации от юли тази година. Същото изследване споделя, че към 2050 година България ще загуби една четвърт от популацията си. Прогнозите на Световната банка пък сочат, че през 2050 година ще сме единствено 4,5 млн. души.

Предварителните данни от преброяването на популацията, което се организира през есента на 2021 година демонстрираха, че популацията в България е 6,5 млн. души.

“На първо място по смъртност сме, тъй като сме в демографска злополука. Ние сме в клинична демографска гибел. В България смъртността през 2021 година е 148 995 души, ражданията са 58 678. Естественият приръст в демографията е разликата сред ражданията сред умиранията. За България този приръст е негативен - минус 90 000 души ”, съобщи Иванов.

Той изясни, че българите, които живеят зад граница са към 2,5 млн. души и че всяка година страната ни напущат към 60 000 от сънародниците ни.

Ученият от БАНИ изясни, че сме с най-голям % смъртни случаи от заболявания на сърцето. Втората причина са раковите болести.

Данните на Национален статистически институт демонстрират, че за три десетилетия популацията на България се е стопило с 1,5 млн. души.

Продължителността на живот у нас е приблизително 71,4 година при 80 година в европейските страни. На процедура всеки месец изчезва по едно българско село. Ако демографската наклонност не бъде изменена, не след дълго в страната ще живеят голямо количество пенсионери и малцинство работещи.

Демографско проучване на Българска академия на науките - “Регионалните демографски несъответствия в България ”, вещае обезлюдяване на страната ни в идващите 20 година

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР