С 41 гласа „за“, един „против“ и 2 „въздържал се“

...
С 41 гласа „за“, един „против“ и 2 „въздържал се“
Коментари Харесай

Столичният общински съвет осъди военната агресия на Русия срещу Украйна, БСП се въздържа

С 41 гласа „ за “, един „ срещу “ и 2 „ въздържал се “ Столичният общински съвет излезе с обща декларация, в която осъжда военните дейности на Руската федерация в Украйна, съобщи БНР.

Калоян Паргов от Българска социалистическа партия съобщи, че би трябвало да се изчака националната позиция и информацията от управленията на службите, които ще бъдат изнесена в Народното събрание.

Предлагам Столичният общински съвет да изчака националната позиция за Украйна и да не бързаме като „ пърле пред майка си “. Нито имаме компетенцията, нито имаме информацията, с изключение на от медиите - наши и непознати, сподели ръководителят на групата на „ Българска социалистическа партия за България “ в СОС Калоян Паргов.

„ Не чакам да се съобразите с нашата позиция. Затова Българска социалистическа партия се въздържа, на този стадий, да взе участие в приемането на такава декларация. Ние заявяваме, че ще изчакаме националната позиция, която е редно да бъде и позиция на всички институции в България “, съобщи Паргов.

Той изясни, че още на председателския съвет на СОС представителите на Българска социалистическа партия в него са декларирали, че въпроси, като протичащото се в Украйна, които са от такава значимо значение и са отвън компетенциите на Столичния общински съвет като орган на локалното самоуправление, да изчакат националната позиция, както и информацията от службите, които са на чуване в Народното събрание. Към този миг не престават срещите в Народно събрание и се приготвя обща позиция.

„ Изпратените текстове от госпожа Малина Едрева (ГЕРБ) и от госпожа Грети Стефанова (ДБ), контрастират с нашето радикално друго виждане за това по какъв начин би трябвало да наподобява сходна декларация, въпреки и отвън нашите пълномощия “, посочи ръководителят на групата на Българска социалистическа партия.

„ Ето за какво ние не декларирахме нашето предпочитание за корекции. Говорим за два разнообразни текста, въпреки да имат общи съдържателни елементи, само че в изрече и оценките се разграничават “, сподели още Калоян Паргов.

Предложението на Българска социалистическа партия за отсрочване на приемането на декларация за Украйна не бе признато от СОС.

От „ Демократична България “ обявиха: „ не е в този момент моментът да се снишаваме “.

Пълен текст на декларацията на СОС:

Категорично осъждаме решението на съветския президент Владимир Путин да стартира пълномащабни военни дейности против Украйна като стъпка от систематичното нарушаване на интернационалното право, почнало с анексирането на Крим и признаването на самообявилите се за самостоятелни страни области в Източна Украйна.

Абсолютно недопустимо за нас е похищението върху териториалната целокупност на една суверенна европейска страна. Никакъв исторически прочит не оправдава военната намеса, загубата на човешки животи и унищожени ориси.

Изразяваме възмущението си, че Руската федерация еднолично постави завършек на опциите за дипломатическо решение на напрежението сред двете страни, а договарянията бяха сменени с едностранни военни дейности на територията на прилежаща суверенна страна.

Подобна военна експанзия припомня за отминали столетия, които се надявахме да са останали в историята. Възкресяването им в актуалния свят слага цялото човечество и най-важните достижения на нашата цивилизация от последните 70 години пред сериозна заплаха.

Призоваваме Руската федерация да даде късмет на мира и да се върне на масата на разговора, където дипломацията да предотврати по-нататъшна ескалация на спора.

Обръщаме се към съветските жители да употребяват всички законови средства, с цел да спрат безумната война, която стартира тяхното държавно управление. Имперските упоритости и военната експанзия нямат място в днешния свят.

Настояваме отбраната на живота и здравето на цивилните жители в района да бъде безспорен приоритет и показваме цялостната си поддръжка за народа на Украйна и неговия европейски кротичък избор.

Световната демократична общественост, към която принадлежи и България, би трябвало да се сплоти към полезностите, построили европейската цивилизация и не допусне силово прекрояване на границите на една суверенна страна.

Подкрепяме декларираната от президента и премиера подготвеност на българската страна да предприеме незабавни дейности за отбраната на правата и законните ползи на българите, живеещи в Украйна, като им окаже нужната поддръжка, в това число посредством обезпечаване на благоприятни условия за приемането им в България.

Призоваваме българския президент и държавното управление да подхващат дейности и наедно с нашите евро-атлантически съдружници да защитят правилата на интернационалното право, да подсигуряват националния интерес на страната ни и общите ни полезности.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР