С 4 на 3 гласа надделяха противниците на главния прокурорДве

...
С 4 на 3 гласа надделяха противниците на главния прокурорДве
Коментари Харесай

Гешев към колегите си: Спестете срама на прокуратурата

С 4 на 3 гласа надвиха съперниците на основния прокурор
Две комисии на Прокурорската гилдия ще прегледат сигнала на Сарафов за нарушаване на Конституцията 

Решават за Ясен Тодоров в Етичната комисия

С 4 гласа “за ” и 3 “против ” Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) одобри да включи като спомагателна точка разглеждане на сигнала от заместител основния прокурор Борислав Сарафов, че основният прокурор Иван Гешев е нарушил Конституцията. Кадровият орган бе сезиран от Сарафов, който за същото внесе и сигнал в прокуратурата, че Гешев е записал телефонния си диалог с члена на Висш съдебен съвет Йордан Стоев без негово познание.

“За да спестите срама на прокуратурата, направете си отказ в името на българската прокуратура и на българската магистратска общественост. Ще направя по-късно подробна обосновка за какво не би трябвало да участвате в гласуването. Въпрос на морал е ”, сподели Гешев и прикани в гласуването да не вземат участие шестимата членове на колегията, които предишния петък стартираха процедура за предварителното преустановяване на мандата му. Това обаче се съгласи да направи единствено Йордан Стоев, защото името му попада в сигнала на Сарафов.

Гешев бе безапелационен, че самият той няма да взе участие в гласуванията и че гледа да постъпи почтено, въпреки по думите му “достойнството в днешно време не е това, което беше ”.

Така въпросът влезе в дневния ред, след което Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет гласоподава да бъде даден за разглеждане на Етичната и Дисциплинарната комисия, които би трябвало да се произнесат дали нарушаванията са факт.

Юристи обясниха пред “Труд news ”, че основният прокурор не може да бъде наказван дисциплинарно по реда, очакван за редовите прокурори или следователи. Но в случай че Етичната комисия заключи, че дейностите му са погазили Етичния кодекс на магистратите, или уронили престижа на правосъдната власт, други шестима или същите членове на колегията могат да внесат второ искане за “импийчмънт ”, което да се гледа от Пленума на Висш съдебен съвет дружно или настрана от първото.

По време на съвещанието Гешев изглеждаше в положително въодушевление и се опитваше да се майтапи, само че сътрудниците му бяха много съществени. От думите му стана ясно, че членът на колегията Светлана Бошнакова, която е измежду поискалите отстраняването му, е била в болница, където е подписала настояването.
„ Опозицията “ води някогашната окръжна прокурорка на Бургас 
Калина Чапкънова проверява атентата в Сарафово



Клина Чапкънова, член на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет и някогашен областен прокурор на Бургас.

Калина Чапкънова - някогашната окръжна прокурорка на Бургас, поведе “опозицията ” против основния прокурор на днешното съвещание на Прокурорската гилдия Висш съдебен съвет. Тя е измежду шестимата подписали настояването за отстраняването му, тя внесе и настояването сигналът на Борислав Сарафов да бъде включен като точка в днешния дневен ред и най-често вземаше думата при разногласията към процедурите.

“Разбирам, че доста публицисти наблюдават излъчването, само че ние сме тук не да бъдем забавни, а да си вършим работата по този начин, както разпоредбите го изискват ”, сподели Чапкънова.

През 2017 година Чапкънова стана член на Висшия правосъден съвет от квотата на Народното събрание, като кандидатурата ѝ бе издигната от ГЕРБ. Преди това обаче името ѝ беше задоволително известно, защото през 2012 година тя стана наблюдаващ прокурор и ръководеше следствието по делото за терористичния атентат в Сарафово. То завърши дефинитивно предходната година със задочни доживотни присъди за двамата упрекнати като причинители.

Депутати изслушаха служебния правосъден министър
Дали на Сарафов охрана „ по необходимост “


Служебният правосъден министър Крум Зарков изясни в Народното събрание за какво и от кого е наложена защита на Сарафов.

Борислав Сарафов е изискал защита документално от Министерството на правораздаването и тя му е тя била назначена още във вечерта на понеделник, 15 май, когато бе и първото изказване на Иван Гешев след поисканата му оставка. Това сподели на чуване пред депутатите служебният министър на правораздаването Крум Зарков. Не е ясно обаче докога ще бъде защитаван.

“Мисля, че в този случай беше належащо да се сложи такава защита и поемам отговорността за това свое решение. То беше доказано на идващия ден и от съвета за отбрана, ще бъде преразглеждано регулярно ”, изясни той.

“Ситуацията фактически е невиждана, извънредно неприятна, само че имайки поради, че неотдавна избухна бомба до колата на основния прокурор, на мен ми се коства, че не би трябвало да се поемат каквито и да било опасности ”, добави мистърът. Той не сподели дали съгласно него има действителна опасност за живота на Сарафов и от къде би могла да пристигна тя.

“Това, че сме назначили тази защита не значи нито че одобряваме, нито че отхвърляме неговите изказвания ”, изясни Зарков и добави, че през последните месеци е третирал няколко такива случая. Нямало е нито един магистрат, който е упорствал за протекция и тя да му е била отказана. Във вторник се е състояло заседание на съвета по отбрана, който е изслушал Сарафов и е взел решение да му се наложи защита, която по естествения ред е трябвало да бъде позволена от основния прокурор, само че той се чувствал заплашен точно от него.

Що се отнася до “Регентската къща ” в Боровец, за използването еднолично на която Сарафов упрекна Гешев, Крум Зарков изясни, че през 2016 година са били направени промени в Закона за правосъдната власт, които които са трансферирали ръководството на имуществото ѝ на Висшия правосъден съвет (ВСС). Той пък е упълномощил през 2017 година стопанисването на парцели на административни ръководители. Сред тях е този в Боровец. “Какво се е случвало с този парцел, по какъв начин е стопанисван и дали е употребен за задачите на прокуратурата като институция или за други цели, аз не разполагам с такава информация. И други органи са сезирани за метода, по който е употребен парцела, само че това е било отговорност на основния прокурор от самото начало ”, изясни Зарков.

От СГП оповестиха, че не се поддават на въздействия
Започна прокурорска инспекция на сигнала против Гешев
Наблюдаващият избран по чоп



Софийската градска прокуратура (СГП) стартира инспекция по сигнала, импортиран от Борислав Сарафов против основния прокурор Иван Гешев. Той към този момент е бил разпределен на наблюдаващ прокурор, определен посредством чоп на правилото на инцидентен асортимент.

Както писа “Труд news ”, сигналът се състои от 3 елементи. Едната е за закононарушения против правораздаването - оказване на напън от страна на Гешев върху наблюдаващия прокурор по делото “Барселонагейт ”. Втората част е за това, че Гешев населява почивна база на прокуратурата в курорта Боровец. А третата - че на 14 май основният прокурор е направил противозаконен запис на телефонен диалог с члена на Висшия правосъден съвет Йордан Стоев без негово познание и го е пуснал на заседание в прокуратурата, на което е участвал и самият Сарафов.

По-рано през днешния ден от управлението на Софийска градска прокуратура оповестиха в позиция, че инспекцията ще е безпристрастна и обвинителите няма да се поддават на въздействие от хора на каквито и да е позиции във властта.

“Ръководството на СГП декларира, че всеки един прокурор извършва своите служебни отговорности кардинално, отговорно и обективно, по този начин както изискват моралът и законът. Категорично считаме, че нито един прокурор не се е повлиял и няма да се повлияе при решение на каузи от изявления на лица, заемащи висши обществени длъжности. Нито един прокурор от СГП няма да се поддаде на външни фактори, стоящи отвън обективните обстоятелства по преписките и делата, без значение от източника или интензитета им ”, декларират в позицията си магистратите. И твърдят, че няма да позволен превишаване на пълномощията си или да ги употребяват за разнообразни цели от наказателното произвеждане, “още по-малко за основаване на публични настроения в една или друга посока по отношение на съответни обстоятелства и лица ”.

Съюзът на съдите се загрижи за прокурорите
Поискаха Висш съдебен съвет да отстранява от служба и оставки
Висшият правосъден съвет неотложно да в профил от заеманите длъжности Иван Гешев, Борислав Сарафов и Ясен Тодоров, с цел да се обезпечи обективно, всестранно и цялостно следствие на обстоятелствата и събитията по към този момент формираните производства за предварително освобождение от служба. След това членовете на Висш съдебен съвет да подадат оставка, защото носи отговорност за назначението на основния прокурор, заместника му и заместника на заместника. За това прикани Съюзът на съдиите в България (ССБ) в мнение във връзка рецесията в прокуратурата.

“ССБ показва своето изрично отрицание на дейностите на Висшия правосъден съвет и на актуалното управление на прокуратурата в следващата и най-голяма до момента рецесия, провокирана от държанието на основния прокурор Иван Гешев, неговия заместител и началник на Националната следствена работа Борислав Сарафов, както и от заместника на последния - Ясен Тодоров ”, се споделя в позицията на неправителствената организация.

ССБ написа още, че все пак Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет не е реагирала съответно и напомня за “магическата и радикална смяна в убежденията на част от болшинството ” в съвета, което изиска предварителното премахване на Гешев.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР