С 3D принтери ще създават макети, а в сензорни стаи

...
С 3D принтери ще създават макети, а в сензорни стаи
Коментари Харесай

Компютри, командвани с поглед, помагат на деца със специални потребности да пишат

С 3D принтери ще основават макети, а в сензорни стаи ще моделират предмети

Технологии за надзор на компютър с взор, 3D принтери и уреди за кинезитерапия ще има до края на годината в 38 центъра за специфична просветителна поддръжка. Модерното съоръжение ще могат да употребяват над 3000 деца със специфични просветителни потребности до края на годината.

За задачата от просветителното министерство са обезпечили 1,6 млн. лева, като всеки миг се чака те да бъдат утвърдени от Министерството на финансите и още в първите дни на септември да бъдат преведени към бюджетите на центровете. Така залите ще би трябвало да бъдат оборудвани до края на декември, изясни шефката на дирекция “Приобщаващо обучение ” в МОН Грета Ганчева.

Проектите са утвърдени по отношение на характерните потребности на децата, които посещават центровете.

Технологиите за надзор на компютър с взор дават опция на деца с тежки физически увреждания, които не могат да употребяват ръцете си, да работят с компютър. Ще се употребява специфичен програмен продукт, с който

децата да

поддържат връзка посредством

синтезирана тирада

Така те ще могат да показват мислите и желанията си, само че и ще се учат да употребяват интернет, да беседват в обществените мрежи и посредством е-поща, да пишат или да рисуват.

3D принтерите пък са подобаващи за основаване на предмети или макети с просветителна цел от децата със сензорни увреждания.

В залите за кинезитерапия

децата с разнообразни

двигателни

проблеми ще

могат да употребяват

вертикализатори,

разнообразни лечебни столове, подобаващи за хлапета с детска церебрална парализа, уреди за балансиране на придвижванията, трамплини, лечебни люлки, сензорни пътеки, велоергометри, специфични проходилки и дюшеци. По този метод те ще могат да вършат доста и разнообразни извършения, което пък е и стимулация на вестибуларните чувства.

Част от центровете ще изградят и стаи “Монтесори среда ”, в които ще има всевъзможни типове игри и разнообразни софтуерни артикули за сензорно развиване и симулация. Така те ще се научат да групират предмети по цветове или форми. Ще има и тактилни настилки, грапави букви, преносими писмености, пясъчни числа. Въобще всевъзможен тип материали, с които да дефинират време, пространство и повърхности, изясни Ганчева. Наблюденията на специалистите са, че децата със специфични просветителни потребности, при които се ползва “Монтесори ”, доста по-бързо се научават да бъдат независими в ежедневните си действия - самообслужването и персоналната хигиена.

Центровете могат да построяват и сензорни зали. В тях се слагат специфични светлини - ултравиолетови лампи, лед панели, тактилни пътеки, цветомузика и разнообразни топки и пуфове. Специалните уреди за терапия и музика в стаята ще оказват помощ на децата да моделират фигури от специфични светещи фиброоптични влакна, да рисуват облици или да следят картини посредством прожекции по стените и тавана в стаята. Терапевтичната среда се прави по този начин, че да бъде занимателна за детето, което може да опитва и изобретява свои игри.

Някои от центровете пък ще построяват профилирани кабинети - на психолога, логопеда и арттерапия, които също ще бъдат оборудвани със

специфични игри

или предмети

за оживление

на фината моторика. Ще има пъзели, просветителни предмети за съчетаване по форма и величина. Там децата ще се учат по какъв начин сами да връзват обувките си, да отварят порти и да употребяват движимости от всекидневието си.

Центровете са ситуирани съвсем в цялата страна, като планове не са подадени единствено от София-област, Кюстендил и Смолян. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР