С 397.1% до 324.66 млн. лева е нарастнал оборотът на

...
С 397.1% до 324.66 млн. лева е нарастнал оборотът на
Коментари Харесай

С 397.1% е нарастнал оборотът на БФБ през декември

С 397.1% до 324.66 млн. лв. е нараснал оборотът на „ Българска фондова борса “ през декември предходната година по отношение на ноември. На годишна база оборотът се усилва със 106.03 %. Летвата е вдигната високо за 2022-а.

Този резултат е реализиран след сключването на 14 290 покупко-продажби от борсовите играчи през последния месец на 2021-а. Най-много са сделките с акциите на „ Дронамикс кепитал “ ЕАД - 2173. В тройката на най-търгуваните обществени компании са още „ Довеие Обединен холдинг “ с 1614 покупко-продажби и „ Агрия груп холдинг “ -  с 878 договора.

Основният показател на фондовата ни борса SOFIX продължава да върви нагоре. В края на декември индикаторът спря при 635.68 пункта. Устремът му бе подсилен от девет обществени компании, които вземат участие в изчисляването на показателя на „ сините чипове “, и са на облага през декември. Другите шест компании приключиха годината на алена територия. Други два показателя на БФБ - BG TR30 и BGBX 40, също са на зелена територия, до момента в който BGREIT загуби 1.10% от цената си.

Най-високо в тройката на печелившите компании е „ Еврохолд България “ АД с 8.85% покачване на цената й до 2.46 лв.. Книжата на „ Софарма Трейдинг “ и на „ Централна кооперативна банка “ са поскъпнали със 7.14 %.  

„ Фонд недвижими имоти  - България “ АДСИЦ е с най-голяма  загуба в търговията през декември – минус 7.91%, като акциите на сдружението затвориха годината при  1.98 лв. за един брой. „ Първа капиталова банка “ е изгубила 2.74% от цената си, а „ Алтерко “ – 1.59 %.

Акценти

Компанията за доставки с дронове „ Дронамикс Кепитъл “ кацна на БФБ на 2 декември. Първичното обществено предложение на на компанията направи възторг. Специално основаното сдружение, което ще влага в компанията за карго дронове Dronamics, набра оптималните съвсем 6 млн. лв.. Близо 4.5 пъти бяха презаписани акциите на компанията по време на аукциона. Това е #6 сполучливо IPO на beam за предходната година. След триумфа на IPO-то, търговията с акциите на сдружението на БФБ стартира на 23 декември.  

Търговията с акции на компанията за био храни „ Смарт Органик “ на пазар beam стартира на 3 декември след триумфа на първичното обществено предложение (IPO), в което компанията набра 5 859 000 лв. при съвсем два пъти презаписване на емисията.  Допълнителната сума, акумулирана от „ Смарт Органик “ ще бъде употребена за съфинансиране за пазаруването на немска компания съперник, както и за увеличение на потенциала посредством създаване на нова индустриална база край Божурище.

От 9 декември акциите на още 100 топ международни компании се търгуват на пазар BSE International на „ Българска фондова борса “. Всички нови принадлежности на BSE International са водещи в своя бранш, с интернационално показани структури, компании, които дефинират трендовете в разнообразни браншове на световната стопанска система.
Пет месеца след началото на новия пазар BSE International, българските вложители към този момент могат да вършат инвестиции в близо 200 високоликвидни финансови инструмента.

Първичното обществено предложение на HR Capital мина с голям триумф на 15 декември, като капиталовата компания набра близо 1.5 млн. лв. на пазара на напредък на " Българска фондова борса " (БФБ) - BEAM. Почти 11 пъти бяха презаписани акциите й по време на аукциона. Това е #7 сполучливо IPO на beam за предходната година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР