С 38 гласа за“, 10 против“ и един въздържал се“

...
С 38 гласа за“, 10 против“ и един въздържал се“
Коментари Харесай

Елена Йончева: ЕП прие мерки за независима журналистика, прозрачно медийно финансиране и борба срещу цензурата


С 38 гласа „ за “, 10 „ срещу “ и един „ въздържал се “ евродепутатитеот Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи (LIBE) утвърдиха позицията си по Европейския акт за свободата на медиите. Преговорите сред политическите групи продължиха близо два месеца, а от страна на социалистите и демократите главен договарящ беше Елена Йончева като докладчик в сянка. 
„ Днес комисията LIBE одобри мощен текст, който подсигурява отбраната на публицисти от напън на управляващите и бизнеса, осветлява собствеността на медиите, техните финансови източници и политическата реклама, и вкарва решителни ограничения за независимостта на публичните медии. Особено значима беше борбата против цензурата на огромните онлайн платформи като Facebook, Туитър и ТикТок. Радвам се, че убедихме сътрудниците в нуждата от защитен механизъм, с цел да не се позволява случайно събаряне на медийно наличие от страна на платформите, огромна част от които не са основани в Европейски Съюз “, съобщи Елена Йончева.
Поради необятния обсег на Медийния акт, позицията на Европейския парламент(ЕП) се сформира след правене на мнения на три обособени комисии. Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи e водеща по ограниченията за протекция на публицисти от напън и гонене.
„ Дълги и тежки бяха договарянията по отношение на ограниченията за протекция на публицистите против похвати като задържане, достъп до криптирана информация и подслушване. Въпреки мощната съпротива на десницата премахнахме всевъзможни малки врати за напън от страна на управляващите, с цел да не могат да бъдат открити извинения за подслушване и следене, тъй че свободните публицисти да бъдат сплашвани, а медиите овладени. Позицията на Екологичен потенциал ще бъде, че медийният закон би трябвало категорично да забрани достъпа до криптирана информация и следенето на публицисти посредством всевъзможни технологии, когато се отнася до тяхната активност. “
По редица други тематики, наранени от Медийния акт, позицията на LIBE следва да бъде съгласувана с останалите виновни комисии. Сред предложенията на Елена Йончева, които се чакат да получат поддръжка и на идващ стадий, е регламентирането на разпределението на държавни и европейски средства за медийна реклама.
„ Тенденциозното систематизиране на европейски средства за реклама по европрограми е добре прочут проблем както в България, по този начин и в Източна Европа. Европейски Съюз не може да разреши определяне на политическо въздействие в медийното пространство посредством европейски средства. Вярвам, че това предложение, както и концепциите ни за бистрота и спомагателни гаранции за независимостта и финансирането на публични медии, ще срещнат поддръжка и от комисията по просвета и ще бъдат част от финалната позиция на Европейския парламент “, добави Йончева.
Очаква се през октомври Екологичен потенциал да одобри дефинитивно своята позиция, след което ще стартират договаряния с страните членки в Съвета като задачата е Медийният акт да влезе в действие при започване на 2024 г.По своята правна същина документът е правилник, което значи, че един път признат, няма да може да бъде интерпретиран от страните членки, а прилаган непосредствено.
За контакт с Групатана Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР