С 35% по-висока е цената на детско пюре от зеленчуци,

...
С 35% по-висока е цената на детско пюре от зеленчуци,
Коментари Харесай

Лъжат ни с шоколад, моцарела, безалкохолни, детски храни 


С 35% по-висока е цената на детско пюре от зеленчуци, пиле и ориз у нас спрямо това, закупено от Германия, освен това в случай че се абстрахираме от Данък добавена стойност, тъй като там е 7%. Всъщност по този начин крайната цена е с 40% по-висока. Този образец даде замеделският министър Румен Порожанов за двойния стандарт в „Чети етикета“ по Би Ти Ви. Детските храни са една от 11-те групи храни, които са изследвани.

53 хранителни продукта, 106 проби е обхванало поседното проучване от февруари до април, изясни Порожанов. Германия, Игалия, Австрия и Чехия са страните, с окито се съпоставяме. Чехия е от страните, които попадат в нашия подтекст – че храните са разнообразни от западните, само че ние откриваме, че имаме по-лоши храни и от чешките. Много от продуктите се създават настрана за България и Румъния, сподели министърът.

При 40 продукта имаме идентична информация на етикетите, само че при 13 – а това са 25%, има разграничение в състава и хранителната стойност. Това са мляко за дребни деца, моцарела (пробите не са италиански), безалкохолни питиета.

Най-малко портокал – под 5%, има в състава на съответната напитка в България и Унгария. Той е 5%, в Италия е 12%, в Испания – 8, уточни Порожанов. Става дума за огромна компания. В другите страни се вършат със захар, в България, Испания и Унгария – с глюкозо-фруктозен сироп. Всичко това обаче си е оповестено на етикета. При моцарелата и грамажът на прподаваната у нас се оказал по-малък, като се изключи че усетът не е достоверен.

При шоколадовите артикули и при зеленчуковия бульон има разлики, изреди още министърът. В изследваните моцарела, безалкохолните и шоколада с изключение на наличието по етикет има разлика във усета. Физико-химични разлики има единствено в 1 артикул – млякото за дребни деца, а разминаване в оповестено и действително наличие на продукта се открива при какаото, вложено в един от изследваните шоколади, както и в общата енергийна стойност. Хубавият шоколад е създаден в Германия, а този на българския пазар – в Полша, като става дума за една и съща марка.

При детското мляко у нас е по-голямо наличието на растителни мазнини. 42% от продуктите са по-скъпи в България, като това е в хипотезата на чисти цени – абстрахирано Данък добавена стойност, заяви Румен Порожанов. Ако са добави Данък добавена стойност, което у нас е измежду най-високите в Европейски Съюз, гова значи повишаване с доста повече.

Паста за зъби в Италрия да вземем за пример коства със 166% по-малко, в сравнение с българския пазар. Инстантен чай в плодов усет е с 80% по-скъп у нас, вурстчетата в Германия са с 47% по-евтини, изреди министърът.

Резултатите са аналогични на тези, получени предишното лято, удостоверява се трендът и дебатът за идентичното качество на продуктите и равни права на потребителя е поставян неведнъж. Всички страни от Централна и Източна Европа настояваме за единна регулация, подсети земеделският министър. Има предолжения за промени в 3 наставления, диалозите в Брюксел стартират. Още през днешния ден пък имаме среща с 5-те огромни вериги у нас, заяви той.
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР