С 33 процента ще бъдат облагани свръхпечалбите на производители и

...
С 33 процента ще бъдат облагани свръхпечалбите на производители и
Коментари Харесай

33% данък върху свръхпечалбите при горивата

С 33 % ще бъдат облагани свръхпечалбите на производители и преработватели на горива, а средствата ще бъдат ориентирани за подкрепяне поради високите цени на силата.

Това реши на първо четене Бюджетната комисия в Народното събрание, която утвърди промени в Закона за корпоративното облагане.

32 сдружения попадат в обсега на измененията, само че 15 от тях нямат облаги, тъй че не могат да бъдат обложени в допълнение.

Средствата от облагането на свръхпечалбите ще постъпват до 30 юни, само че могат да бъдат направени и предплатени вноски, сподели заместник-министърът на финансите Людмила Петкова и изясни по какъв начин ще се образуват те.

Взимат се (за) 4-годишен интервал облагите – 2018-а, 2019-а, 2020-а и 2021 година, дефинира се междинна облага – примерно за четирите години междинната облага е 100 единици, усилва се с 20%, което прави 120. И облагата за 2022 година примерно е 200 единици – разликата сред 200 и 120, която 80, се полза с 33%, сподели Петкова.

Кои компании попадат в обсега на сдруженията, които ще бъдат обложени поради свръхпечалби? Дружествата, които добиват недопечен петрол, добиват природен газ, рандеман на въглища, нефтопреработване и произвеждане на кокс, би трябвало да внасят тази краткотрайна солидарна вноска върху свръхпечалбите, изясни Петкова.

Очакваните приходи са към 82 милиона лв. и ще бъдат управлявани от Националната организация за приходите.

Предстои приемането на спомагателни текстове, с цел да могат парите да бъдат употребявани за подкрепяне.

Припомняме, че през вчерашния ден министърът на стопанската система Никола Стоянов съобщи, че най-вероятно точно тези средства ще бъдат ориентирани към компаниите и хората, с цел да бъдат подкрепени поради високите цени на горивата.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР