С 33% е намалял броят на пациентите на Специализираната болница

...
С 33% е намалял броят на пациентите на Специализираната болница
Коментари Харесай

Д-р Константинов: Притеснително е, че онкоболни не търсят лекарска помощ

С 33% е намалял броят на пациентите на Специализираната болница по онкология в София през април по отношение на същия интервал на предходната година и това е притеснително, разяснява шефът на болничното заведение и някогашен здравен министър доктор Стефан Константинов в сряда пред бТВ.

Според него тези числа демонстрират, че онкоболните не търсят лекарска помощ поради страха от заразяване от ковид. По думите му е претенциозно от една болница да се изведе наклонност за цялата страна, само че данните навеждат на съществени размишления и в случай че това е годно и за други лечебни заведения, може да се заключи, че хората не търсят онкологична помощ.

“Рисковете за онкоболните са две групи. По-големият риск, съгласно мен, е от страха на самите хора да посетят болничното заведение. Защо споделям, че е по-голям? Защото у нас приблизително дневно умират по 47-48 души от онкологични болести. А от ковид имаме на месец 40 смъртни случая директно сили. Т.е. това, което се случва от ковид за един месец се случва повече единствено за един ден от онкологични болести. Не споделям нищо повече от това да обърна внимание какъв брой са публикувани онкологичните болести. И в случай че хората не търсят навреме помощ, те рискуват да минат в по-напреднал етап, да няма опция да се излекуват или да е належащо доста по-сериозно лекуване “, сподели Константинов.

По думите му повода да не се търси лекарска помощ не е повода в изключителното състояние, а в страха на хората, тъй като никой не им е забранил да посещават лечебни заведения. По думите му те се тормозят да не се заразят с ковид, в случай че отидат в болница. “Искам да ги уверя, че в лечебните заведения са взети доста съществени ограничения още от началото, когато стартира тази пандемия “, сподели той.

“Трябва да се лекуват тези хора. През март, хората с терапия си я не престават. Те завършиха тази терапия, а нови хора не идват. Наивно е да си мислим, че онкоболните са изчезнали. Това е страхът на хората. Нашата здравна система има потенциал за всички. Виждате, че незначителна част е заета с ковид “, сподели той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР