С 31% е спаднал миграционният натиск към Европа в сравнение

...
С 31% е спаднал миграционният натиск към Европа в сравнение
Коментари Харесай

България в помощ на Фронтекс в Средиземно море

С 31% е понижен миграционният напън към Европа спрямо 2017 година, регистрира статистиката. 125 000 мигранти са пристигнали в Европа през 2018 година - множеството от тях през Средиземно море. Увеличава се миграционният напън през Източното Средиземноморие обаче. Хиляди подхващат рисково пътешестване от турските крайбрежия към гръцките егейски острови. За да се оправи с защитата на външните граници, Европейска комисия предлага основаването на непрекъснат корпус от 10 000 гранични служители на реда със лично съоръжение и изпълнителни пълномощия към Европейската организация за гранична и брегова защита - Фронтекс, които да могат да реагират в рецесии.

Българският патрулен транспортен съд " Поморие " с два екипажа всеки ден пази външната граница на Европейски Съюз и не рядко избавя мигранти. Около Лесбос в егейските гръцки териториални води е съсредоточена огромна задача на " Фронтекс " в помощ на Гърция - това е интервенция " Посейдон " със стотици офицери и десетки кораби, които всеки ден дават наряди в намерено море. За тази задача и за придобилия печална популярност максимален гръцки мигрантски лагер " Мория " - репортаж на Александър Марков и оператора Владимир Богдански.

Българският патрулен транспортен съд " Поморие ", с който България взе участие в интервенция " Посейдон ", дебаркира на пристанището в Митилини след следващото 12-часово дежурство.
Инсп. Ивайло Николов, пълководец на гранично-полицейския транспортен съд " Поморие ": Назначава ни се патрулен регион, в който ние отиваме, и започваме да водим наблюдаване - техническо наблюдаване, образно, мултисензорно, радилокационно - виждате, имаме техниката на кораба.
Ако корабът засече лодка с мигранти в турсикте териториални води, алармира прилежащата гранична полиция посредством центъра в Пирея. Ако е в гръцки, работи според инструкциите.
Инсп. Ивайло Николов, пълководец на гранично-полицейския транспортен съд " Поморие ": Когато се наложи мигрантите да бъдат избавени, тогава лодката бива взета на ръб и стартира интервенция по търсене и избавяне на хората.
" Поморие " е най-бързият български транспортен съд от този клас.
Петър Огнянов, монтьор на гранично-полицейския транспортен съд " Поморие ": В момента се намирате в машинното поделение, или в сърцето на кораба. Максималната скорост, която развиваме, е 35,5 възела, което е извънредно бързо.Тон ван Лиероп, представител на " Фронтекс ": Много сме удовлетворени от обстоятелството, че българската гранична полиция е тук с транспортен съд, който се включва интензивно в интервенции по наблюдаване. Това е знак, че България схваща: гръцката граница е и външна граница на Европейски Съюз.
Миграционният напън в Източното Средиземноморие остава висок. А остров Лесбос е на първа линия.

В лагера " Мория " на о. Лесбос, в Гърция има настанени 9000 мигранти и бежанци от Африка и Близкия Изток при потенциал от 2000. Повечето от тези, с които се срещнахме, са преплавали с надуваеми лодки от турския бряг.
Мухаммад, Афганистан: Бяхме в намерено море един час. Платихме по 1000 $ на турци, които ни осигуриха лодката, откараха ни на плажа и ни пуснаха в морето.Масуд, Афганистан: Седем пъти пробвах да вляза в Гърция, три пъти имахме удавници. Турската полиция ни връщаше назад в Измир. Но ние продължихме да опитваме и най-после успяхме.
Всички мигранти са регистрирани от " Фронтекс " и чакат да бъдат утвърдени или отхвърлени молбите им за леговище.
Али Мулар, Сирия, фондация " Движение на земята ": Тази част от лагера напълно не беше такава, каквато наподобява в този момент. Тук приличаше на джунгла. Нямаше никакви естествени условия за живот, само че последователно променихме това.
Чакането за статут продължава от 6 месеца до 2 години.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР