С 30% по-скъп е животът в София в сравнение с

...
С 30% по-скъп е животът в София в сравнение с
Коментари Харесай

С 30% по-скъп е животът в София

С 30% по-скъп е животът в София спрямо останалата част от страната. 750,83 лв. на месец са нужни за издръжката на човек от четиричленно домакинство в столицата, при 575,28 лв. приблизително за България. Това демонстрират данни от проучване на Института за обществени и синдикални проучвания (ИССИ) към КНСБ. Профсъюзите показаха за първи път методика за пресмятане на издръжката на живота в София-столица.

От КНСБ пресмятат, че с цел да живее обикновено едно семейство в България и да посреща съществени потребности, свързани с изхранване, опазване на здравето и обучение, през третото тримесечие на годината са нужни общо 2301 лв. на месец. Ако живее в София обаче на четиричленно домакинство от двама родители и две деца са му нужни не по-малко от 3003,32 лв. на месец.

“По-високият размер се дължи на по-различната конструкция на ползване – наеми, превоз, отопление, услуги. Следователно брутната работна заплата за 2-ма работещи с 2 деца в столицата би трябвало да е не по-ниска от 1924 лв., с цел да се обезпечат нужни средства за прехрана на живота ”, прецизират от синдиката.
Преди дни Национален статистически институт разгласи, че междинната заплата в София-град към края на септември е 1427 лв., която е с повече от 20% по-ниска от нужната сума.

“Под издръжката на живота остават 75% от семействата в България или общо 5,4 млн. души ”, разгласи президентът на КНСБ Пламен Димитров. Според него 30% от фамилиите са с общ приход на човек под формалната линия на беднотия, която през 2017 година е 314 лв..

От началото на годината тримесечните темпове на издръжката на живота отбелязва гладко повишаване и в края на трето тримесечие растежът доближава до 2,9% на годишна база. Основен принос за покачването имат питателните артикули с растеж от 4,4% на годишна база.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР