С 30 на сто по- ниска продукция от пчелен мед

...
С 30 на сто по- ниска продукция от пчелен мед
Коментари Харесай

Пчелари: С 30% по-ниска е продукция от мед тази година

С 30 на 100 по- ниска продукция от пчелен мед регистрираха пчелари от Ловешко по време на 54-та Национална пчеларска среща „ Север – Юг “, която се състоя в планинския курорт “Беклемето”.
В някои региони на Стара планина и Предбалкана добивите са още по-ниски поради горещините през юни и дъждовете през юли.
Тодор Шишков от Троян изясни, за какво продукцията от пчелен мед тази година е по-слаба: " След акацията липата цъфна доста рано и беше горещо не отделяше нектар “.
Димитър Костадинов от с.Орляне добави: " При био-меда още повече се получават аномалии, тъй като там не можеш да подхраниш “.
Според Валентин Чорбаджиев от Ловеч има и различен проблем: “Пръскането, най-много отравянето на пчелите ".
Пчеларите се оплакаха и от ниските дотации и изобщо неналичието на финансиране на бранша от страна на страната:
„ Програмата “Деминимис “ би трябвало да бъде осъществена и за пчеларите, тъй като пострадахме тихичко, в резултат на естествените условия. Казаха, че няма средства. То 4 лв. е срамна работа за пчелно семейство. Миналата година дадоха по 4.70 лв., което е нищо. Държавата няма отношение към пчеларите. А за дребния пчелар, който има 5-10 кошера това е ликвидиране. 68% са такива “, споделиха още пчеларите “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР