С 30 млн. лв. ще бъдат подпомогнати автобусните превозвачи за

...
С 30 млн. лв. ще бъдат подпомогнати автобусните превозвачи за
Коментари Харесай

Транспортният министър: Автобусните превозвачи ще бъдат подпомогнати с 30 млн. лв.

С 30 млн. лева ще бъдат подкрепени автобусните превозвачи за справяне с последствията от пандемията от COVID-19. Това разгласи министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Росен Желязков по време на формалното сключване на контракта за даване на безплатна финансова помощ по мярката „ Подкрепа за МСП, извършващи автобусни транспорти, за превъзмогване на икономическите последици от COVID-19 посредством използване на скица за подкрепяне от Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията “. Документът беше парафиран от министъра на превоза, осведомителните технологии и известията Росен Желязков и министъра на стопанската система Лъчезар Борисов.

„ През последните месеци от Оперативна програма „ Транспорт и транспортна инфраструктура “ бяха пренасочени към Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ 193 млн. лева за подкрепяне на микро, дребни и междинни предприятия. Проведохме нужните диалози с Европейската комисия и получихме нотифициране на съответна мярка, посредством която ще се провиснал 30 млн. лева за обезпечаване на действен капитал за автобусните превозвачи. МТИТС е бенефициент на безвъзмездната помощ и ще управлява даването на средствата. За да ускорим реализирането на този развой и средствата да доближат оптимално бързо до автобусните превозвачи, претендентите няма да бъдат оценени, а единствено ще се преглеждат по допустимост “, съобщи министър Росен Желязков. По думите му, предприятията в бранша са 1485, като не по-малко от 1000 ще се възползват от мярката през идващите един до два месеца.

Министърът разясни, че минималният размер на средствата, които ще се отпускат е 3 000 лева, а оптималният е 450 000 лева безплатна финансова помощ, като разпределянето ще бъде на база оборотите на компаниите.

„ Транспортът е един от най-засегнатите стопански браншове от пандемията. Продължава нашата работа за реализирането на антикризисните ограничения по Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “. Съвсем скоро 173 млн. лева ще бъдат налични за фирмите. 140 млн. лева към този момент са налични през Българската банка за развиване, в това число и за компании от бранш „ Транспорт “, сподели министърът на стопанската система Лъчезар Борисов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР