С 3 млн. лева ще бъде увеличен бюджетът по схема

...
С 3 млн. лева ще бъде увеличен бюджетът по схема
Коментари Харесай

Заместник-министър Неделков: С 3 млн. лева ще бъде подпомогнат птицевъдният сектор

С 3 млн. лв. ще бъде повишен бюджетът по скица „ Помощ за реализирането на непринудено поети задължения за хуманно отношение към птиците ". Това разгласи заместник-министърът на земеделието храните и горите доцент доктор Крум Неделков по време на среща със Съюза на птицевъдите.

„ С доста старания намерихме един свободен запас, който успяхме да включим към схемата за хуманно отношение към животните и секторът ще бъде подкрепят ", разяснява заместник-министърът. Представителите на организацията показаха, че обстановката в бранша е сериозна, като отрицателно въздействие оказва както цената на царевицата и пшеницата, по този начин и разноските за ток на промишлеността, а продукцията доста постоянно се осъществя под себестойността й. Те разясниха още, че все още няма проблем с ликвидността, тъй като предприятията взимат заеми. Има сигнали, че по-малки компании към този момент имат компликации, а по-големи са принудени да освобождават запаси, с цел да покриват разноските си.

По време на срещата бе разисквана и тематиката за възобновяване на мониторинга и контрола на яйца, птиче месо и субпродукти при вътрешната търговия с Полша във връзка с заболяването Салмонела. От браншовата организация показаха, че имат подозрения за импорт на месо със подозрително качество, което е и на дъмпингови цени. Те смятат, че това е причина и за развиване на сивия бранш. Според тях осъществяването на мониторинг е неофициален метод да се поддържат локалните производители. Те подчертаха, че българските предприятия са взели всички ограничения, с цел да подсигуряват качеството на продукцията, като в множеството имат лични лаборатории. Заместник-министърът уточни, че има ясна правна рамка на Европейски Съюз по отношение на риска и контрола на салмонелата и показа данни за осъществен мониторинг от Българска организация по сигурност на храните.

Доц. Крум Неделков осведоми представителите на Съюза на птицевъдите, че е квалифициран отчет до министъра на земеделието, храните и горите за смяна в структурата на бюджета на Българска организация по сигурност на храните. По този метод ще бъдат обезпечени 3,5 млн. лв. нужни за обезщетение на стопани за наложително умъртвяване на животни за ограничение на инфлуенца. Средствата не са били планувани в бюджета на БАБХ за 2021 година и досега не е било допустимо изплащането на компенсации към стопаните.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР