С 3 месеца забавяне правителството прие решение за изплащане на

...
С 3 месеца забавяне правителството прие решение за изплащане на
Коментари Харесай

Държавата изплаща 1,6 млн. евро обезщетение на Кобурга и сестра му, но напомни, че може и да ги връщат

С 3 месеца закъснение държавното управление одобри решение за погашение на обезщетение на някогашния министър председател Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок. Това оповестиха от Министерския съвет. 
 
Става дума за компенсацията на стойност 1,6 млн. евро, или 3,2 млн. лева, което бе присъдено на някогашния цар и сестра му от Европейския съд по правата на индивида в Страсбург през 2023 година
 
Двамата осъдиха България в Страсбург поради наложения преди 14 години мораториум освен да се разпореждат, само че и да експлоатират върнатите им парцели. В случая става дума за 16 500 дка гори в Рила и за неосъществения в продължение на годините на мораториума дърводобив в тях.
 
Между Сакскобургготски и страната тече спор за собствеността на горите, който не беше завършил до произнасянето на съда в Страсбург. Едва този месец първата инстанция по него Софийският областен съд постанови, че горите са благосъстоятелност на страната.
 
Българският съд обаче oтxвъpли пpeтeнциитe нa дъpжaвaтa да ѝ бъде платено за осъществените дoxoди oт дoбиви, защото пpиpaвни Caĸcĸoбypггoтcĸи нa дoбpocъвecтeн дъpжaтeл.
 
В решението си за компенсацията Европейски съд по правата на човека обаче съобщи: " С оглед на обстоятелството, че националното произвеждане, обвързвано с правото на благосъстоятелност на жалбоподателите, към момента е висящо, Съдът взема под внимание уверението на жалбоподателите, че всяко присъдено обезщетение ще бъде взето под внимание, когато страните уредят сметките си след приключването на производството. По-специално, с цел да се предотврати всяко безпричинно обогатяване от актуалното решение, в случай че националните съдилища в последна сметка открият, че жалбоподателите не са или не са напълно притежатели на противоречивите парцели, жалбоподателите следва да изплатят съответната част от компенсацията, посочено в параграф 44 нагоре, на държавата-ответник, ако в това време такова е било платено ".
 
Днес от Министерския съвет категорично припомнят за тази точка от решението на съда в Страсбург и че " в случай че националните съдилища в последна сметка решат, че Сакскобургготски и Хробок не са притежатели на горските парцели или на някои от тях, те ще би трябвало да възстановят на страната съответната част от присъденото обезщетение ".
 
В известието се акцентира, че решението по делото " Сакскобургготски и Хробок против България " е наложително за българската страна. И защото решението за собствеността на рилските гори не е дефинитивно, " на този стадий страната следва да заплати присъденото от Европейски съд по правата на човека обезщетение ".
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР