С 3.5 млн. лв. бюджетно финансиране български учени ще започнат

...
С 3.5 млн. лв. бюджетно финансиране български учени ще започнат
Коментари Харесай

България ще проучва климатичните промени на Северния полюс с 3.5 млн. лв.

С 3.5 млн. лева бюджетно финансиране български учени ще стартират следващата година полярни проучвания в Арктика и Антарктика, чийто акцент ще са климатичните промени на Северния полюс, оповестиха от Министерския съвет в сряда.

В средата на юни Националната стратегия за полярни проучвания " От полюс до полюс " с бюджет от 10.8 млн. лева и небосвод на работа 2025 година

Сега кабинетът е одобрил бюджета за идната година от 3.6 млн. лева и разгласи парите за 2024 година - 3.7 млн. лева, което значи, че за 2025 година остават 3.5 млн. лева

По програмата " От полюс до полюс " ще се финансират състезания за осъществяване на модерни научни проучвания в отдалечените полярни региони на Антарктика и Арктика, привличане на млади учени и повишение на научно-изследователския капацитет в България, логистика и поддържане на българската полярна база, както и осъществяване на научни наблюдения на полярната околна среда.

Със средства по програмата ще се обезпечи и годишното корабоплаване на научно­изследователски транспортен съд " Св. Св. Кирил и Методий " до Антарктика.

Координатор на " От полюс до полюс " е Софийският университет " Св. Климент Охридски " с неговия Национален център за полярни проучвания. Партньори са Българският антарктически институт, Висшето военноморско учебно заведение " Н. Й. Вапцаров ", Институтът за гората към Българска академия на науките и Националният природонаучен музей към Българска академия на науките, показват от държавната пресслужба.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР