С 27 гласа за“, 6 против“ и 4 въздържал се“

...
С 27 гласа за“, 6 против“ и 4 въздържал се“
Коментари Харесай

Общински съвет прие Бюджет 2022 за Благоевград

С 27 гласа „ за “, 6 „ срещу “ и 4 „ въздържал се “ общинските съветници одобриха Бюджет 2022 за Благоевград, чиято стойност възлиза на над 105 млн. лв..

В него сa планувани локални доходи от налози в размер на 16,35 млн. лв., а неданъчните доходи са в размер на 14,1 млн. лв..

Планираните разноски за локални действия и такива, които се дофинансират от локални доходи са с общ размер на 40,9 млн. лв.. За функционалност „ Образование “ са 893 хиляди лв.. За обществено обезпечаване, подкрепяне и грижи разноските са 1,7 млн. лв.. За функционалност жилищно строителство, благоустройство, комунално стопанство и запазване на околната среда са планувани 16,2 млн. лв., а за просвета, спорт, почивни действия и религиозно дело – 10,1 млн. лв.. За опазване на здравето са планувани 305 хиляди лв..

Ще бъдат отпуснати пари за спомагателни хонорари на работещите в детските заведения, стана ясно през днешния ден по време на изключителното съвещание на Общински съвет. Кметът Илко Стоянов съобщи, че личният състав в детските ясли ще получи средствата преди Великден, а за детските градини те ще бъдат отпуснати за 24 май.

В рамките на бюджета е планувано и финансиране за осъществяване на акцията „ Заедно за нашия общ дом “, инициирана от кмета Илко Стоянов. Чрез нея ще бъдат облагородени пространства на разнообразни места в града и селата по предложение на жителите на община Благоевград. Идеите могат да бъдат подадени в Деловодството на общинска администрация, след което същите ще бъдат точно обсъждани и остойностявани. Заявленията следва да бъдат в свободен текст и да включват в детайли изложение на концепцията, както и съответно място за реализирането ѝ.

„ Бюджетът за актуалната година не е подобен, какъвто ми се желае да бъде, само че в огромна степен сме подвластни от страната. Огромна роля има и неналичието на децентрализация по общини. Ще дам образец с Капиталовата стратегия, която е в размер на 2 млн. лв.. Тези пари са извънредно незадоволителни за реализирането на каквато и да било активност “, разяснява кметът Стоянов.

Бюджетът на Община Благоевград за 2022 година е съгласуван с икономическите трендове и рамката, открита със Закона за държавния бюджет за 2022 година, решенията на Министерски съвет за приемане на стандарти за делегираните държавни действия с натурални и стойностни индикатори през 2022 година, наредбите, признати от Общински съвет – Благоевград, с които са избрани цените на предоставяните услуги, таксите и локалните налози, управлявани от Община Благоевград, както и наклонността в развиването на личните доходи.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР