„С 260 млн. лв. ще подкрепим българските компании, които са

...
„С 260 млн. лв. ще подкрепим българските компании, които са
Коментари Харесай

Зам.-министър Христова: С 260 млн. лв. подкрепяме бизнеса да инвестира в модерни машини и софтуер

„ С 260 млн. лева ще подкрепим българските компании, които са подготвени да влагат в индустриално съоръжение и по този метод да получат конкурентни преимущества на пазара. Със средствата ще могат да се купуват съвременни машини и програмен продукт и да се основават нови поточни линии и артикули “. Това сподели през днешния ден заместник-министърът на нововъведенията и растежа Надя Христова на онлайн осведомителния ден по първата процедура от Плана за възобновяване и резистентност – „ Технологична рационализация “. В събитието се включиха над 350 представители на микро, дребните и междинни предприятия в страната.

Според Христова мярката ще даде глътка въздух на бизнеса след двете предизвикателни години на Ковид рецесията. Кандидатстването по нея продължава до 21 септември 2022 година през системата ИСУН 2020 - https://bit.ly/3z4jZ7l. „ Очакваме поддръжката с европейски средства да доближи до сред 700 и 1000 компании. Оценката на плановите оферти ще стартира незабавно след крайния период за подаването им и ще завърши до края на годината. Средствата ще стартират да се изплащат от януари следващата година “, уточни заместник-министърът.

Тя напомни, че до края на 2022 година по Плана за възобновяване и резистентност ще започват още три процедури за грантово финансиране. Първа ще е схемата за 30,6 млн. лева за внедряване на съвременни ИКТ решения в предприятията. В последното тримесечие на годината ще бъде отворена мярка за 200 млн. лева за създаване на ВЕИ за лично произвеждане на сила. Очаква се с нея да се реализира по-голяма енергийна автономия на фирмите. Още 118 млн. лева ще бъдат вложени в МСП, които са получили знака за качество „ Печат за върхови достижения “ по състезанията на Европейския съвет по нововъведенията. Те ще могат да развиват иновационни действия като основаване на прототипи и проява на технологии.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР