С 26 гласа за и един глас против Общинският съвет

...
С 26 гласа за и един глас против Общинският съвет
Коментари Харесай

ОбС-Смолян прие първия етап на платено паркиране в областния...

С 26 гласа " за " и един глас " срещу " Общинският съвет одобри да се вкара първия стадий на платеното паркиране в  Смолян. Платеното паркиране ще бъде въведено на ул. " Арх. Петър Петров " зад постройката на общинската администрация, паркинга на бул. България/на Стария център/ против Първа капиталова банка и на ул. " Петко Войвода ". За трите паркинга, на които се планува да започва платеното паркиране в Смолян, е обезпечена система за заплащане посредством СМС, закупени са и се слагат 4 броя паркомати.

" Според мен е вярно решение поетапно да се вкарва платеното паркиране. Така ще бъде по-лесно и за нашите съграждани да свикнат с платеното паркиране ", сподели кметът на Смолян Николай Мелемов, вносител на докладната.
Местният парламент одобри с 24 гласа " за " предлагането на съветника Иван Гавазов да бъде включено платено паркиране в първи стадий за локалното улично платно пред регионална администрация.
Предложението на съветника Салих Аршински паркинга на някогашния Младежки дом да влезе в първия стадий на платено паркиране също беше признато с 24 гласа " за ".

Съветникът Иван Гавазов предложи да се отсрочи с един месец разглеждането на докладната и да се вземе поради кой паркинг е най-далеч от жилищни парцели, каквото е локалното платно под постройката на регионалната и общинската администрация.
Буди неразбиране за какво не е включено платено паркиране на паркинга на Студенец, сподели Гавазов. Той предложи за платено паркиране да се включи и ул. " Арх. Петър Петров " - от кръстовището на болничното заведение до общината.

" Паркингът на Студенец има доходи и напълно скоро ще го обявим на търг ", сподели в отговор на Гавазов Мелемов. Кметът уточни, че улицата преди Гранд Манастира е общинска и управата е длъжна да я поддържа, което генерира и разноските.

Съветникът Салих Аршински също изиска да се отсрочи докладната за платеното паркиране, а в първия му стадий да се включи локалното платно под регионалната администрация и паркинга пред някогашния Младежки дом.

„ Отлагане на разглеждането на докладната изиска и общинският консултант Филип Топов, като съобщи, че не е задоволително добре обоснована.

Общинският консултант Димитър Кръстанов съобщи, че в града не са усъвършенствани зони за престой и паркиране, че престояват, паркират и домуват товарни коли, като престоя на коли с такива габарити внезапно лимитира видимостта и основава доста по-голям риск за тежки ПТП. Те са задължени да имат сервиз и гараж да ги съхраняват, а не да паркират и домуват по улиците, съобщи Кръстанов. Надяваме се да почистим и този проблем с платеното паркиране, поетапно, отговори Мелемов.

Отлагане на докладната не беше признато и локалния парламент одобри въвеждането от 1 ноември на първия стадий на платеното паркиране в регионалния град на посочените по горе паркинги.

Заместник-кметът Марин Захариев съобщи, че са планувани оптимални способи за заплащане на платеното паркиране, само че без личнода се заплаща на човек, с цел да се избегнат отрицателни практики. Възможно е заплащане посредством СМС, паркомати, елетронно мобилно устройство и други " Така че неналичието на паркомат за даден паркинг не значи, че няма да има метод на заплащане. Предвидено е да се назначат четирима индивида в звеното за платено паркиране ", уточни Захариев.

Платено паркиране ще е в работни дни от 08,30 до 17,30 часа.

1 лева./ч е цената за паркиране на паркинг благосъстоятелност на общината на ППС до 3.5 т. За ден цената е 6 лева./ч., а за месец – 30 лева./ч. Цената за длъжностен абонамент на притежатели, ползватели и наематели на нежилищни парцели – търговци и лица със свободни специалности вписани в подобаващ указател за 1 бр. ППС до 3.5 т е 220 лева за половин година и 400 лева за една година.

Цената за паркиране на един лек автомобил до 3.5 т на едно домакинство за половин година е 100 лева, за цяла година – 200 лева За втори автомобил цената е 200 лева плюс 50% нарастване. 

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР