С 23,1 млн. лв. се увеличава финансирането на културните институти

...
С 23,1 млн. лв. се увеличава финансирането на културните институти
Коментари Харесай

23,1 млн. лв. повече за културните институти и читалищата

С 23,1 млн. лева се усилва финансирането на културните институти и на читалищата . Това е решение на Министерския съвет от през днешния ден, с решение за признато разноски по централния бюджет.

Основните стандарти за финансиране на държавните музеи, художествени галерии и на Националната библиотека " Св. св. Кирил и Методий " , както и стандартите за общинските музеи, художествени галерии и библиотеки с районен темперамент, се усилват в допълнение с 18,2% .

Допълващите стандарти за закрити площи на Националната библиотека " Св. св. Кирил и Методий " и на районните библиотеки се усилват в допълнение с 20% , а за държавните музеи и художествени галерии се вкарва нова група допълващ стандарт за закрити площи, което е от основно значение за тяхното обикновено действие.

За читалищата стандартът е повишен с нови спомагателни 1,2% и по този начин с направените промени общото нарастване на стандарта за читалищата за 2024 година по отношение на 2023 година доближава 21,6%.

Общо нужните средства за нарастването на стандартите за финансиране на делегираните от страната действия в региона на културата са в размер на 23,1 млн. лева и се обезпечават за сметка на признатите разноски по централния бюджет за 2024 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР