С 229 гласа за, 28 против и 7 въздържал се

...
С 229 гласа за, 28 против и 7 въздържал се
Коментари Харесай

С мнозинство Българският лекарски съюз одобри договора със здравната каса за 2018 г.

С 229 гласа " за ", 28 " срещу " и 7 " въздържал се " Българският лекарски съюз взе решение да подпише нов Национален рамков контракт със здравната каса за 2018 година Съсловието гласоподава по време на националния си събор, който се състоя през днешния ден в София.

В контракта за 2018 година Лекарският съюз съумя да контракти съществено нарастване на цени в над 130 клинични пътеки в болничната помощ, като повишения има в съвсем всички пътеки по специалности. " За първа година от десетилетие има нарастване на клинични пътеки в болнична помощ, както и повишени размери, и цени на прегледи в извънболнична ", разясняват от организацията.

По-голямата част от клинични пътеки, по които работят и общинските лечебни заведения, са увеличени като пулмология, акушерство и гинекология, педиатрия, неврология и други Повишени са също и пътеките за рехабилитация и долекуване .

В извънболничната помощ също има повишени параметри, да вземем за пример при цени и размери на профилактичните прегледи за деца от 0 до 18 година Повишаване има при диспансеризацията, имунизацията и в капитацията при общопрактикуващите лекари (сумата, която персоналните лекари получават за всеки записан пациент). При експертите, първичния обзор е повишен с 1 лева, който ще се покрива от касата.

За дамите от 30 до 40 год. се планува за годината в допълнение профилактичен обзор при гинеколог с опция за проучване на цитонамазка. Увеличени са и размерите за мамографско проучване, с оглед ранно разкриване на злокачествени болести на гърдата.

" Благодарене на градивни договаряния, групова и поредна работа със съсловието, БЛС съумя да контракти параметри в здравния бранш, които не са променяни от доста години. Всичко, за което БЛС се е борил, цели оптимално улеснение и угаждане работата на заетите в бранша сътрудници. Не на последно място, тазгодишните реализирани резултати в разпределението на средства, ще покачат качеството на здравната услуга и съответно ще отговорят на потребностите на пациентите ", разяснява ръководителят на БЛС доктор Венцислав Грозев.

Заради настоящите земетресения в здравната каса Лекарският съюз одобри на днешния събор и декларация, с която упорства договорът да бъде подписан идната седмица с контрактуваните параметри, а не да се изчаква или да се вършат промени, както желае финансовият министър Владислав Горанов. Според декларацията " здравето на пациентите, лекувани на територията на България, не може да бъде рискувано с фискални цели ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР