С 229 гласа за“, 28 против“ и 7 въздържал се

...
С 229 гласа за“, 28 против“ и 7 въздържал се
Коментари Харесай

Българският лекарски съюз ще подпише Националния рамков договор

С 229 гласа „ за “, 28 „ срещу “ и 7 „ въздържал се “ Българският лекарски съюз взе решение да подпише нов рамков контракт със здравната каса. Това се случи на постоянния събор на организацията, състоял се през днешния ден, 24-ти февруари, съобщи Българска национална телевизия.

БЛС съумя да контракти съществено нарастване на цени в над 130 клинични пътеки в болнична помощ, като повишения има в съвсем всички пътеки по специалности.

„ За първа година от десетилетие има нарастване на клинични пътеки в болнична помощ, както и повишени размери, и цени на прегледи в извънболнична “, безапелационни са от БЛС.

По-голямата част от клинични пътеки, по които работят и общинските лечебни заведения, са увеличени – пулмология, акушерство и гинекология, раждания, педиатрия, неврология и други Повишение има в пътеките за рехабилитация и долекуване. В тазгодишния НРД за медицински действия, предпочитана тежест е дадена на майчинското и детското опазване на здравето, както и на ражданията.

Значително повишени параметри са реализирани и в извънболничната помощ. В първичната е даден приоритет със повишени цени и размери на профилактичните прегледи за деца от 0 до 18 година Повишаване има при диспансеризацията, имунизацията и в капитацията при ОПЛ.

При експертите, първичния обзор е повишен с 1 лева Тази година е обърнато и съществено внимание на социалнозначимите болести в рискова група при дамите от 30 до 40 год. Те годишно ще се възползват от профилактичен обзор при гинеколог, с опция за проучване на цитонамазка. Увеличени са и размерите за мамографско проучване, с оглед ранно разкриване на злокачествени болести на гърдата.

В клиничните лаборатории също са планувани по-големи размери, нужни за първичната профилактична и диспансерна активност на общопрактикуващите лекари.

Във връзка със създалото се напрежение в бранша и вмешателството на министъра на финансите, Владислав Горанов в преговорния развой за НРД 2018 година, БЛС одобри публична декларация на 67-ия Събор на съсловието, готова от РЛК Пловдив. Текстът на документа гласи, че здравето на пациентите, лекувани на територията на РБългария, не може да бъде рискувано с фискални цели.

В идната седмица следва формалното сключване на НРД 2018 година, като без значение от трусовете в бранша, БЛС се надява за прецизно съблюдаване на контрактуваните параметри и ще отстоява гласа на съсловието.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР