С 227 гласа за и 1 въздържал се Народното събрание

...
С 227 гласа за и 1 въздържал се Народното събрание
Коментари Харесай

Край с първия мандат. Парламентът прие отказа на Мария Габриел да бъде премиер

С 227 гласа " за " и 1 " въздържал се " Народното събрание одобри решението на Мария Габриел да откаже да се кандидатира за министър председател.

Това се случи шест дни откакто тя освен одобри мандата, само че и показа собствен вид на проектокабинет. Съставът му по този начин и не стигна до Народното събрание, откакто бе изчетен в президентството от Габриел.

С това процедурата по сформиране на нов кабинет още веднъж се връща при президента Румен Радев, който би трябвало да предложения ПП-ДБ като втора по величина парламентарна група за приемане на втория мандат.

Дебатите в изключителното съвещание на Народното събрание продължиха към час, като главният миг в тях беше и да употребяват втория мандат като " общ и народен ".

Отговор от страна на ГЕРБ обаче по този начин и не последва, откакто ръководителят на партията Бойко Борисов си потегли от съвещанието още в самото му начало. Ако може да се съди по реакциите на депутатите от групата в пленарната зала, никой от тях няма изключително предпочитание да продължава договарянията с ПП-ДБ.

Съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков изнесе гневна тирада, в която прикани ГЕРБ да спазят обещанието си от юни 2023 година и да се върнат към съглашението за ротационно ръководство.

Вместо позиция на ГЕРБ - последва поток от обвинявания против Политическа партия от страна на Има Такъв Народ, Българска социалистическа партия и " Възраждане ".

" Преди 9 месеца дадохме ясна дума за 18 месечно ръководство с единствена смяна - ротация на министър председателите. Това беше съглашението. Не ви е харесало - да не сте го правили. Когато сте го създали, си спазете думата ", сподели още Петков в Народното събрание.

Малко преди този момент Бойко Борисов се оплака пред публицисти, че е получавал позвънявания от " уважавани хора, в това число от страни нечленки на Европейски Съюз ", с опит да се намесят в договарянията на страната на Политическа партия и да го убеждават за промяна на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов.

Борисов съобщи, че " доста желаех да има държавно управление ". Въпреки това обаче партията му няма да стартира нови договаряния с ПП-ДБ за реализирането на втория мандат: " Не, това свърши ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР