С 226 гласа за“, 31 против“ и осем въздържал се“

...
С 226 гласа за“, 31 против“ и осем въздържал се“
Коментари Харесай

БЛС подписва новия рамков договор с НЗОК

С 226 гласа „ за “, 31 „ срещу “ и осем „ въздържал се “ делегатите на 75-ия ексклузивен Събор на Българския лекарски съюз (БЛС) дадоха мандат на управлението за сключване на Национален рамков контракт (НРД) 2023-2025 при съответно избрани на събора параметри.  

Сред новите моменти в текстовата част на плана на НРД 2023-2025 са да няма предел в направленията, които персоналните лекари издават на диспансеризираните пациенти за експерт. Личните лекари няма да са длъжни да оповестяват на видно място персоналните си мобилни телефонни номера, само че ще би трябвало да има посочен телефонен номер на лекарската процедура.

Не се планува глобите за еднотипни нарушавания да се кумулират, като при първо нарушаване се възнамерява методическа поддръжка от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), а не санкция.

Друга оригиналност в текстовата част на новия контракт е лечебните заведения да могат да „ трансферират “ до 10 % от леглата си от една клиника в друга от същия вид. Приемащ доктор в болница към този момент ще може да бъде и без компетентност, а лекарите, които специализират, ще могат да правят лечебни действия като реализатор под контрол на експерт.

Делегатите на събора бяха осведомени за постигнатата кардинална договореност с НЗОК, съгласно която за подкрепяне на нововъведенията да има целеустремено финансиране във връзка с роботизираната хирургия.

Преди дни управлението на БЛС и Надзорният съвет на НЗОК започнаха договаряния по текстовете на НРД. Цени и размери не се разискват поради липса на признат бюджет на НЗОК.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР