С 21 гласа „за“, 4 „против“ и 5 „въз държал

...
С 21 гласа „за“, 4 „против“ и 5 „въз държал
Коментари Харесай

ОбС- Димитровград каза Да на продажбата на ВиК

С 21 гласа „ за “, 4 „ срещу “ и 5 „ въз държал се “, съветниците на Димитровград поддържаха продажбата на локалното ВиК на хасковското водно сдружение. На плануваното за 7 т.м. Общо заседание на съдружниците на ВиК – Димитровград, представителят на общината Юлиян Семерджиев ще гласоподава с „ да “ за продажбата. Това взеха решение на изключителното си съвещание през днешния ден съветниците.

В сдружението съдружници са Министерство на регионалното развитие и Общината, то е оценено за 380 000 лева Според проекта за консолидация в бранша, ВиК- Хасково би трябвало да е единствен оператор в региона. Вливането до в този момент не се случи, тъй като локалната власт искаше гаранции, че няма да има шоково повишаване на водата. Така 5 години цената на водата в Димитровград се задържа изкуствено на 1.86 лева за кубик. Потребителите в региона заплащат 3.50 лева Кметът на Димитровград Иво Димов настояваше да има диференцирана цена на водата в една територия. Оказа се, че по настоящето законодателство това не може да се случи.

Димитровградското ВиК е в тежко състояние поради скъпия ток. То, за разлика от държавните сдружения, няма да получи помощ от ВиК холдинга,с която да покрие част от разноските си.

Надеждите са процесът на консолидация във водния бранш да завърши и да се случат действителните вложения, които са незабавно нужни. Целта е да се употребяват еврофондовете за възобновяване на ВиК инфраструктурата в региона, която е в доста неприятно положение на множеството места.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР