С 201 гласа За“ на първо четене в зала днес

...
С 201 гласа За“ на първо четене в зала днес
Коментари Харесай

На първо четене: Депутатите удължиха вече удължения стар бюджет 

С 201 гласа „ За “ на първо четене в зала през днешния ден Народното събрание единомислещо одобри да бъде продължен към този момент снадки остарял бюджет от 2022 година до приемането на постоянен за тази година. Това се случва в последния миг, преди приключването на 10 юни, на следващия ден, на периода на деяние на в този момент настоящия удължителен закон. Целта е да се подсигурява стабилността на финансите и обществените заплащания.

Удължаването е второ поред и планува увеличение на пенсиите от юли, както и подсигурява естественото разплащане на страната до влизането в действие на Бюджет 2023.

Между двете четения на законопроекта се чака да бъде записано, че ще имаме снижаем най-малко от 4.1 милиарда лв. – пари от сребърния фонд, който няма да могат да бъдат пипани. Останалите средства ще могат да се употребяват за настоящи потребности.

С новото удължение на бюджета се чака да се промени и редът, по който общините ще могат да харчат парите си, защото те нямат постоянен бюджет. Срокът за оферти сред първо и второ четене беше понижен на три дни. Законът ще бъде дефинитивно признат на второ четене идната седмица.

В четвъртък министърът на финансите Асен Василев пое ангажимент до 31 юли да бъде признат нов държавен бюджет с до 3% недостиг.

Вчера депутатите одобриха и решение за установяване на спомагателен период за събиране на доходи, осъществяване на разноски и даване на прехвърляния. Вносител на предлагането беше Министерският съвет. До приемане на Бюджет 2023 приходите ще се събират в сходство с настоящите закони, а осъществяването на разноски и прехвърляния ще е в размер, не по-голям от размера им за същия интервал на миналата година.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР